STUKKIE TAART VAN VICTORIA, VICTORIA SPONGE CAKE

Omdat het aanstaande woensdag Internationale vrouwendag is, een recept vernoemd naar een vrouw: de Victoria sponge cake; door de twee lagen met jam ertussen ook wel de Victoria sandwich genoemd.
Vrouwen zijn door alle eeuwen heen een inspiratiebron voor de literatuur en de kunst, maar ook koks en patissiers lieten zich inspireren door het vrouwelijk schoon.
Vele gerechten zijn naar vrouwen vernoemd denk aan crêpe Suzette. Suzette die niet alleen het hart van Prins Edward in vuur en vlam zette maar ook de crêpes. (Zie voor hele verhaal hier) Of wat te denken van ballerina Anna Pavlova, waarnaar jawel de Pavlova is vernoemd. Poire belle Helene is nog zo’n voorbeeld; men zegt dat de vorm van de peer de vrouwelijke vormen suggereren. Ter ere van operette La Belle Hélène, over het verhaal van Helena van Troje…. (zie hier)

Hoe komt deze cake aan zijn naam?

Er werd verteld dat Koningin Victoria (1819-1901) als kind niet zo veel zoetigheid mocht eten, maar eenmaal op de troon heeft ze dat ruimschoots goedgemaakt.
Koningin Victoria was helemaal verzot op taart! Als we de verhalen moeten geloven was de sponge cake haar lievelings. Zo vertelt de overlevering dat ze elke week door de Buckingham Palace’ keuken, naast een heleboel soorten koekjes ook 16 chocolade sponges en 12 gewone sponges liet maken. Vandaar dat deze taart tot op de dag van vandaag haar naam draagt. Er werd overigens niet alleen taart naar Victoria vernoemd, maar ook een erwt, een appel, verschillende soorten rabarber, sausen, en pruimen. Alleen de pruimen (Reine Victoria) en de cake zijn vandaag de dag nog populair.
Tegenwoordig is het de meest geliefde taart in Engeland en is het geen teatime zonder Victoria sponge cake.

Wat is het?

De Victoria sponge cake is een cake met de textuur van een spons, zacht en luchtig. Die van origine bestaat uit twee lagen cake met daartussen een laag frambozenjam. De laag slagroom werd pas in de 20e eeuw aan het recept toegevoegd. Er werden geen vanille of andere smaakmakers aan het cake beslag toegevoegd. Over de taart werd een laagje castor sugar gestrooid, wat tegenwoordig meestal wordt vervangen door poedersuiker. Castor sugar is extra fijne kristalsuiker, maar is in Nederland moeilijk te vinden.

VICTORIA SPONGE CAKE

 Maken

Ingrediënten

  • 225 gram roomboter, op kamertemperatuur (en een beetje extra om in te vetten)
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 225 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • frambozenjam
  • poedersuiker
  • slagroom
  • 2 taartvormen 20 cm doorsneden

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de bakblikken in. Voor het mooi gelijkmatig laten rijzen van de cake moet je de blikken ook gelijkmatig invetten, zegt men.
  • Knip van bakpapier 2 cirkels om de bodem van de bakblikken mee te bekleden.
  • Doe de boter en de suiker bij elkaar in een beslagkom en klop met de mixer of keukenmachine op lage stand zo’n 5 minuten.
  • Voeg hierna om en om een ei en wat bloem toe tot dat alle ingrediënten in het beslag zitten en er een romige homogene massa is ontstaan.
  • Bak de cakes 20 tot 30 minuten en tijdens het bakken van de cake mag je de ovendeur niet open maken.
  • Als de cakes klaar zijn haal je ze uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen.
  • Snijd met een mes de randen van de cake los en haal de cakes voorzichtig uit de bakvorm. Leg ze op een rooster om ze verder te laten afkoelen.
  • Als de cake helemaal is afgekoeld, leg je 1 laag op het bord of taartschaal, zodat je hem later niet meer hoeft te verplaatsen.
  • Roer eerst de jam goed los waarna je een laagje op de cake smeert.
  • Hierna smeer je de laag slagroom over de jam heen. Leg de andere cake erboven op en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Notes

    *** Ook al schrijft het originele recept frambozenjam voor, je kunt de taart ook prima maken met jam van andere vruchten.
    *** Dit beslag bestaat uit gelijke delen boter, meel, suiker en ei. (waarbij de eieren worden gewogen met schil en al) Ook de bekende pound cake is hierop gebaseerd. Het wordt ook wel het evenveeltje genoemd en ik gebruik het ook voor mijn cupcakes
    *** Als je maar één bakblik hebt bak je de cakes om de beurt, spreekt voor zich lijkt me.
    *** Je kan de cake wel een tijdje goed houden in een goed afgesloten (taart)doos maar dezelfde dag is hij echt het aller lekkerst!

    Tastyshot

    This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

    Website│Design by Gitta Polak