CRÊPE SUZETTE… OBER ZET ALLES IN DE HENS
Zoals bij zo veel beroemde gerechten ontstond crêpe Suzette min of meer per ongeluk.
De Prins van Wales (toekomstige koning Edward VII 1841 – 1910), met zijn reputatie als vrouwenliefhebber bezocht met een van zijn minnaressen in 1895 het Café de Paris in Monte Carlo. Althans zo beschrijft de toen 14-jarige ober Henri Charpentier het verhaal in zijn autobiografie ‘Life a la Henri’: Het was een ongeluk…
Ik stond achter het fornuis toen per ongeluk de vlam in de pan sloeg. Ik dacht dat het hele gerecht geruïneerd zou zijn. De prins en zijn metgezel zaten ondertussen te wachten in het restaurant. Ik moest eigenlijk helemaal opnieuw beginnen maar daar was geen tijd voor. Ik proefde …het was, vond ik, een van de meest perfecte smaakcombinaties die ik ooit geproefd had. Dat kleine ongelukje was exact wat het gerecht nog nodig had om alle verschillende smaken samen te brengen. De prins genoot van het gerecht tot en met de laatste druppel siroop. Hij vroeg mij wat de naam van het gerecht was en ik antwoordde hem “crêpes au Prince”. Hij herkende dat dit bedoeld was als een compliment aan zijn adres. Hij protesteerde met spottende toon dat er een dame aanwezig was. “Staat u mij toe, om Crêpes au Prince om te dopen tot Crêpes Suzette”? Vroeg de prins. …
En zo is Crêpes Suzette ontstaan en heeft het zijn naam gekregen.
De volgende dag ontving ik als dank van de prins een jeweled ring, a panama hat and a cane.
Is het niet een schitterend verhaal!
Die Prince of Wales was me er eentje. Net toen ik dacht dat de verhalen niet zoetsappiger konden, ontdekte ik dat het niet de eerste keer was dat er een gerecht naar een maîtresse van de Prince of Wales was vernoemd; daarover volgende week meer…. →
Crêpe Suzette
Maken
Ingrediënten
voor 4 flensjes
***Voor beslag***
***Voor sinaasappel siroop***
- 50 g Suiker
- 50 g Boter
- 2 Suikerklontjes
- 2 Kleine perssinaasappels
- 1/2 Citroen
- Scheutje sinaasappellikeur
- Vanille-ijs
Bereidingswijze
- Doe de bloem in een kom en klop er 2 eieren door.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en klop alles tot een mooi beslag, snufje zout toevoegen en eventueel een beetje gesmolten boter.
- Bak in een koekenpan of flensjespan dunne flensjes van het beslag. Bak ze niet te donker! Als je de crêpes te donker maakt kun je ze later niet goed meer in vieren vouwen.
- Leg de crêpes even apart.
- Pers de halve citroen en de 2 sinaasappels en zet het sap appart voor later.
- Wrijf de suikerklontjes over de schil van een sinaasappel tot dat de smaak van de schil helemaal in het klontje suiker zit.
- Laat in de pannenkoekenpan (liefst met een dikke bodem) de 50 gram suiker en de suikerklontjes karamelliseren.
- Voeg de boter toe, even roeren en meteen het sap van de 1/2 citroen en de 2 sinaasappels toevoegen (afblussen) Goed roeren.
- Laat inkoken tot dunne stroop.
- Klein scheutje likeur erbij.
- Leg 1 flensje in de pan met de siroop en vouw daarna in 4e (zoals op foto) doe hetzelfde met de overige flensjes tot dat ze allemaal in de pan liggen.
- Voeg nog een scheut likeur toe.
- Steek de likeur aan en flambeer de flensjes.
- Leg de flensjes op de borden en serveer er vanille-ijs bij.
Notes
*** Je kunt de flensjes een dag van tevoren maken en in de ijskast bewaren. Vlak voor je ze gaat serveren kun je ze in de magnetron opwarmen. Heb je geen magnetron, geen probleem, warm ze op in de pan met hete siroop.
Tastyshot
This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Website│Design by Gitta Polak