TOMATENSAUS VAN THE COUNTRY HOUSE MONTALI UIT UMBNRIË

Toen ik vorige week terug ging naar Wim’s delicatessen op de Boerenmarkt om foto’s te maken voor mijn vorige blogpost, kreeg ik een bakje linguine mee van Wim. Goede zelfgemaakte pasta is zo lekker dat het verder niet veel nodig heeft. Dus besloot ik linguine met de tomatensaus uit het kookboek Vegeterranean te maken.

Vegeterranean heb ik een aantal jaren geleden van mijn moeder cadeau gekregen en is een geweldig vegetarisch kookboek. Eigenlijk doe je met die omschrijving het boek tekort, het is een van de betere Italiaanse kookboeken. Het bevat naast een heleboel basisrecepten zoals: tomatensaus, bechamelsaus, pesto, vier-kazensaus ook gastronomisch en culinair hoogstaande recepten. Italiaanse klassiekers als calzone, ravioli, gnocchi en lasagne worden getransformeerd tot stijlvolle, eigentijdse gerechten. Wat ik ook prettig vind is dat de schrijvers ervoor gekozen hebben de recepten zo dicht mogelijk bij de oude originele recepten te houden.

De schrijvers van dit boek Alberto Musacchino & Malu Simões runnen samen, in de heuvels van Umbrië Italië, Azienda Agrituristica Montali, wat overal beschreven wordt als het beste vegetarische hotel ter wereld. Uiteraard met bijbehorend restaurant! Ik hoop ooit in de gelegenheid te zijn daar een hapje te eten en een nachtje te slapen, maar voorlopig moet ik het doen met het kookboek en mijn tomatensaus 😉 Ach, wie het kleine niet eert is het grote …

 Tomatensaus

Maken

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 800 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 kleine wortel, geschild en in de lengte doorgesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 takje peterselie
  • 3 blaadjes basilicum
  • 2 tenen knoflook, schoongemaakt en licht gekneusd
  • 5 eetl. extra vergine olijfolie
  • zout toevoegen naar smaak

Bereidingswijse

  • Pureer de tomaten met een groentemolen; verwijder de zaden.
  • Doe alle ingrediënten in een pan, zet op midden hoog vuur.
  • Zet zodra de saus kookt, het vuur laag en laat de saus 20 minuten, onder af en toe roeren, zonder deksel langzaam koken. Proef. Voeg als de saus te bitter is wat olijfolie en zuiveringszout (geen suiker!) toe en laat de saus nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
  • Verwijder de groente met een schuimspaan en gebruik de saus zoals gewenst.
  • Als je de saus sec gebruikt, dus niet als onderdeel van een ander recept, is deze hoeveelheid voor 4 personen
  • Notes

    *** Deze tomatensaus kun je perfect als basis gebruiken voor tal van Italiaanse recepten zoals bijvoorbeeld pizza.
    *** Ik moet bekennend dat meestal als ik tomatensaus maak ik dezelfde ingrediëntengebruik, maar snijd deze fijn, fruit ze aan, laat ze mee sudderen met de tomaten, maar laat ze in tegenstelling tot bovenstaande recept gewoon in de saus zitten. Hierdoor heeft het ook iets weg van bolognesesaus maar dan zonder gehakt 😉 en ik voeg toch stiekem wat balsamico en suiker toe…foei!

    Helemaal in de Italiaanse sferen? deze pasta pescatore is ook heerlijk, makkelijk te maken en snel klaar!

    Tastyshot

    This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

    Website│Design by Gitta Polak