PASTA PESCATORE A LA GERO

Elke dag loop ik langs Italiaans restaurant Gero; waar, hoe kan het ook anders, Gero de scepter zwaait. Ook al is het ondertussen een leven geleden dat ik zelf als kok werkte, ik blijf het leuk vinden om even in een keuken te gluren. Vanaf de straat kun je zo door het raam de keuken in kijken. Soms kruisen onze blikken kort. Net voor dat de zaak open gaat, rond een uur of 17.00 zie ik hem vaak alleen aan een tafeltje zitten met een bordje pasta.

Ik stap naar binnen en vraag of ik een keer foto’s van hem en het restaurant mag maken.
“Foto’s leuk! Fotografie is een grote liefde van mij. Naast natuurlijk de liefde van mijn leven, voor haar ben ik vanuit Italië naar Nederland verhuisd; Anita een mooie Hollandse brunette, die in die tijd bij het Scapino ballet danste.
Mijn dochter, Luciana Caputo is fotograaf, ik zal je wat laten zien.” Hij gaat me voor naar de keuken. “Kijk deze foto’s heeft mijn dochter gemaakt, ze maken deel uit van een serie. Als je aan Italië denkt dan denk je aan grote luidruchtige families die samen, buiten in het zonnetje, aan lange tafels zitten te eten. Maar deze serie gaat over dames, weduwe, die alleen eten. Dit is mijn moeder” hij wijst naar de middelste foto. Zei is ruim twee jaar geleden overleden.

Gero hinkelend door de keuken

Als ik de volgende dag terug kom om foto’s te maken, tref ik Gero met een kopje koffie en waterige rooddoorlopen ogen. Hij is gevallen en zijn kuitspier blijkt gescheurd. De doktoren adviseren hem zijn been niet zwaar te belasten de komende maanden. Lastig als je een restaurant runt en de hele dag staat en loopt. Hij vertelt me dat het al in de planning zat om tegen het einde van het jaar de zaak te stoppen en terug te gaan naar het zuiden van Nederland, waar hij jaren woonde en werkte. Met de vooruitzichten dat hij de komende maanden eigenlijk niet kan en mag lopen, overweegt hij per direct de zaak te sluiten. Ik zie aan alles dat hem meer doet dan dat hij wil laten blijken.

Als ik ‘s avonds mijn loopje naar de supermarkt maak, zie ik dat de zaak propvol zit; en als ik door het raam de keuken in gluur, zie ik Gero met pannen en potten door de keuken hinken.
Twee dagen later sloot Italiaans restaurant Gero definitief zijn deuren.

Een maand later, sla ik niets vermoedend de krant open en valt mijn oog op een artikel gewijd aan het overlijden van Gero. Gero blijkt bij terugkomst in Zuid-Nederland wat te tobben met zijn gezondheid. Na enig onderzoek blijkt hij ernstig ziek, zo ziek dat hij het ziekenhuis niet meer verlaat en kort daarna overlijd.

Geschokt en ontdaan staar ik voor me uit. Ik loop de keuken in; waar ik nog een keer Linguine Pescatore a la Gero maak.

PASTA PESCATORE A LA GERO

 Maken

Ingrediënten

 • 100 Gram verse pasta per persoon
 • 200 a 250 schelp en schaaldieren per persoon(in dit geval mosselen en kokkels)
 • Snufje zout (volgens Gero 5 gram per liter kokend water)
 • 1 teentje knoflook (of naar smaak)
 • 1/2 Spaanse peper (of naar smaak)
 • Bosje platte peterselie
 • +/- 5 Cherrytomaatjes per persoon
 • Scheutje witte wijn

Bereidingswijze

 1. Breng een grote pan met ruim water aan de kook, voeg als het water kook zout toe.
 2. Controleer of de mosselen en kokkels allemaal goed gesloten zijn. Degene die een beetje open zijn kun je een klein tikje geven, als ze niet vanzelf dicht gaan zijn ze niet goed, die moet je weggooien.
 3. Hak de knoflook en de rode peper grof, hak de peterselie en snijd de tomaatjes doormidden. Zorg dat alles klaarstaat, want als de pasta in de pan gaat, moet alles tegelijkertijd klaargemaakt worden.
 4. Als het water kookt, de pasta in de pan doen en ongeveer 4 minuten laten koken.
 5. Tegelijkertijd een pan voor de schaaldieren op hoog vuur zetten. Verhit een royale scheut olijfolie en voeg de knoflook de rode peper, en de 2/3 van de peterselie toe. Als de knoflook begint te kleuren voeg je de schelpdieren, tomaten en de wijn toe. De pan goed in beweging houden. In 3 a 4 minuten zullen alle schelpen open gaan.
 6. Als het goed is, is de pasta nu klaar. Giet de pasta af en doe hem bij de schelpdieren in de pan. Roer of schud de pan nog een minuut of 2.
 7. Pasta meteen heet uit de pan serveren, met de rest van de peterselie, wat vers gemalen zwarte peper en een extra scheutje extra virgin olijfolie. Serveer met wat brood…

Notes

*** let er op dat je de schelpdieren niet te lang bakt of kookt, dan worden ze taai.
*** Laat je de pasta weg, dan heb je een leuk voorgerechtje.
*** Ik moet bekennen dat ik mezelf wat dichterlijke vrijheid heb toegekend bij het opschrijven van het recept van Gero.

Of toch lekker gewoon pasta met tomatensaus in plaats van pasta pescatore?
Klik hier voor het recept….

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak