KONINGSDAG ORANJE-BOVEN-SINAASAPPELCUPCAKES

Deze week stond alles in het teken van royalty.
Allereerst natuurlijk his royal badness Prince!
Ik heb niets met die massahysterie, maar ik moet zeggen dat zijn overlijden mij meer deed dan ik had verwacht. Talloze mooie, spannende en droevige herinneringen zijn voor mij verbonden aan zijn muziek.
En wat heb ik gedanst …uren, dagen…wat zeg ik, ik heb denk ik mijn halve jeugd dansend doorgebracht! Als het niet voor het dansen was, dan weet ik serieus niet of ik heelhuids die intense tijd met hoge pieken en diepe dalen was doorgekomen!

En van Prince naar de koning, want ja… het is binnenkort Koningsdag en ik heb wat dat betreft een traditie hoog te houden: cupcakes!
Eerder maakte ik al Koninkjes Cupcakes en Royal Blue Cupcakes.
Dit jaar de oranje-boven-sinaasappelcupcakes.

Hoe zit het ook al weer met oranje en de Oranjes?….
In tegenstelling van wat iedereen denkt begint het Oranjeverhaal bij Rene van Chalon en niet bij Willem van Oranje-Nassau. Rene van Chalon, zoon van Hendrik III van Nassau erft in 1530 van zijn oom Filbert van Chalon (broer van zijn moeder) onder meer het onafhankelijke prinsdom Orange. René is de eerste Nassau die zich prins van Oranje mocht noemen en door bezit van dit prinsdom een soevereine vorst was. René van Chalon had bij testament bepaald dat zijn Duitse neef Willem van Nassau zijn opvolger zou worden. Op elfjarige leeftijd erfde Willem van Nassau daardoor het prinsdom Orange met de prestigieuze titel van prins. Met andere woorden: Willem van Nassau prins van Oranje (of Willem van Oranje, zoals wij hem kennen). The rest is history…

Sinaasappelcupcackes

Maken

Ingrediënten

½ dl melk
3 grote eieren
170 gram bloem
150 gram suiker
1 kleine theelepel bakpoeder
mespuntje zout
150 gram zachte boter
2 sinaasappels (biologisch)

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 170C.
  • Rasp de schil van de 2 sinaasappels.
  • Schil de sinaasappels, verwijder ook het wit en snijd de sinaasappels in plakjes.
  • Klop in een kom de melk, eieren en de sinaasappel zest.
  • Doe de droge ingrediënten in een andere kom. (eventueel van een keukenmachine mocht je die gebruiken)
  • Voeg de boter en de helft van het eimengsel toe en meng alles met de mixer of keukenmachine op lage snelheid.
  • Schraap de wand van de kom schoon.
  • Voeg de rest van het eimengsel toe en mix alles nog 1 a 2 minuten op hoge snelheid.
  • Vet de cupcakevorm goed in met boter.
  • Bestrooi de bodem met een laagje suiker en leg daarop een schijfje sinaasappel.
  • Vul ze daarna voor de helft tot tweederde met het beslag.
  • Bak de cupcakes 20 tot 30 minuten in de oven.
  • Als een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt, zijn ze klaar.

Notes

*** Het is ook lekker om de cupcakes met een extra laagje sinaasappeljam te bestrijken. Zie voor sinaasappeljam recept hier. Of met sinaasappelsiroop te overgieten. Zie voor siroop recept hier

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak