ROYAL BLUE CUPCAKES

 Een tipje van de sluier….

Mijn inspiratie voor deze blog komt zelden of nooit van een recept, van iets wat ik gegeten heb of van een bord eten. Gek genoeg vind ik een bord eten niet zo inspirerend, wat misschien een beetje raar is voor een food -fotgraaf -blogger.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een foodie, die van koken en eten houdt, ben ook nog kok geweest in een ver verleden en heb mij verdiept in allerhande eetsystemen (zoals Ayurveda) maar op de een of andere manier is dat niet waarom of waarover ik blog. Meestal zie ik een beeld voor me wat ik wil maken, soms komt dat zomaar uit het niets, waar pas in tweede instantie een verhaal of/ en een recept bij komt. Waar die inspiratie dan wel vandaan komt?  Film, tekst, quotes, kunst, design, vakmanschap en de wat meer voor de hand liggende thema’s als de seizoenen, feestdagen. Maar vaak is het veel abstracter dan dat, zoals simpelweg een kleur.

Het idee voor deze foto’s ontstond precies een jaar gelden, toen ik zat te kijken naar de inhuldiging van de koning. Het was de creatie van Jan Taminiau die mij inspireerde, zo elegant, stijlvol, tijdloos, koninklijk. Mijn foto’s hebben nog niet het niveau van de meesters zoals Taminiau, het is eerder iets in de trant van koningsblauw past bij jou 😉 Maar ik laat me graag door de meesters inspireren.

Het recept bij de foto’s is een basisrecept voor cupcakes. Ik heb in de loop der jaren vele cupcakerecepten uitgeprobeerd en deze is uiteindelijk als mijn favoriet uit de bus gekomen. Dit recept zorgt voor een iets compacter en zwaardere cupcake, wat ik persoonlijk wel lekker vind. Ook is het een perfecte basis als je bijvoorbeeld fruit door het beslag wilt mengen, zoals in dit geval met blauwe bessen.

Blueberry-Cupcakes

Maken

Ingrediënten
Serves: 10 a 12 grote cupcakes

 • 1/2 dl volle melk
 • 3 grote eieren
 • 1 vanille stokje of 1 theel. vanille-essence
 • 170 gram bloem
 • 150 gram suiker
 • 3/4 theel. bakpoeder
 • 1/4 theel. zout
 • 150 gram zachte roomboter

Bereidingswijze

 • Oven voorverwarmen op 170C
 • Klop in een kom de melk, eieren en de vanille
 • Doe de droge ingrediënten in een andere kom (eventueel van een keukenmachine mocht je die gebruiken).
 • Voeg de boter en de helft van het eimengsel toe aan de droge ingrediënten en meng alles met de mixer of keukenmachine op lage snelheid.
 • Schraap de wand van de kom schoon.
 • Voeg de rest van het eimengsel toe en mix alles nog 1 a 2 minuten op hoge snelheid.
 • Spatel nu de vruchten door het beslag, zoals in dit geval de blauwe bes/ blueberry
 • Bekleed vormpjes met papieren cakevormpjes.
 • Vul ze voor de helft tot twee derde met het beslag, afhankelijk van hoe bol je de gebakken cupcakes wilt hebben.
 • Bak de cupcakes 20 tot 30 minuten in de oven.
 • Als een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt zijn ze gaar/ klaar

Nog meer Koningsdag-cupcake fun met deze twee recepten! Sinaasappel-cupcakes en aardbeien-cupcakes.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak