CRANBERRY CLAFOUTIS VAN YVETTE VAN BOVEN

Haar leuke illustraties bij haar recepten in de Volkskrant vielen me altijd op. Haar eerste kookboeken: Home Made, Home Made Winter en Home Made Zomer vond ik te gek, en ik ben niet de enige, want haar boeken zijn overladen met nationale en internationale prijzen en zijn ondertussen verschillende keren vertaald.
Echt fan ben ik pas sinds haar tv programma “koken met Van Boven”. Wat is dat een heerlijk kookprogramma! Maar dat terzijde, door met haar recept.

Het begon allemaal bij de Noord-Amerikaanse indianen en medicijnmannen die cranberry’s tal van medicinale eigenschappen toedichten. Ze gebruikten ze onder meer om blaasontsteking te genezen of voorkomen, maar ook om wonden te behandelen.

Toen in de 17e euw de pelgrims arriveerden bleef dit niet onopgemerkt en de kolonisten zagen wel toekomst in de cranberry. Al snel werden de kleine rode besjes ook meegenomen door de zeevaarders om de bemanning tegen de gevreesde ziekte scheurbuik te beschermen. Overigens geen gek idee, want cranberry’s barsten van de vitamine C en bovendien zijn ze zeer lang houdbaar.
De scheepvaartroute liep vanaf de oceaan door het Engelse kanaal pal langs de Waddeneilanden richting Scandinavië. Vele schepen vergingen in de gevaarlijke ondiepte voor Terschelling en het waren gouden tijden voor de Strandjutters.
Het verhaal gaat dat op een dag in 1845 een jutter op het strand aan het slepen was met, wat hij dacht, een vat waardevolle wijn. Toen de inhoud uit rode zure bessen bleek te bestaan, liet hij het vat ter plekke in de duinen achter… En zo kon het dat dit kruipende heideplantje zich over het hele eiland verspreidde.

Cranberry Clafoutis

Maken

Ingrediënten

  • 250 gram cranberry’s
  • 125 gram suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 200 ml (winter) thee of sinaasappelsap
  • Voor het clafoutis beslag:
  • 3 eieren
  • 2 1/2 dl melk
  • 125 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 1 zakje vanille suiker of 1 echte vanille
  • snufje zout
  • 75gram boter
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet verschillende kleine of een grote vorm royaal in met boter. Smelt de boter die over is en bewaar voor later.
  • Kook 250 gram cranberry’s met 125 gram suiker en 1 theelepel kaneel in ongeveer 2 deciliter sinaasappelsap of (winter)thee in 10 minuten net gaar.
  • Klop in een keukenmachine of met de mixer alle ingrediënten voor het clafoutis beslag tot een glad beslag en doe als laatste de gesmolten boter erbij.
  • Giet het beslag in de vorm(pjes)en verdeel de cranberry’s. Zorg ervoor dat je niet al te veel vocht mee schept.
  • Bak de clafoutis in ongeveer 25 minuten gaar (hij moet flink omhoog gekomen zijn en mag niet meer te zacht zijn). Laat hem iets afkoelen en bestooi met poedersuiker.

Notes

*** De oventijd kan per oven verschillen en is afhankelijk van de grootte van de vorm
*** Het lekkerst als de clafoutis nog een beetje warm is.
*** Ook erg lekker met stukjes appel en in plaats van cranberrys’s, rozijnen .

Hoe de cranberry op Terschelling terecht is gekomen, is een verhaal dat leest als een spannend kinderboek. In deze blogpost lees je het hele verhaal →
Heb je nog cranberrys over, dan kun je er een cranberrysaus van maken… lees hier hoe →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak