CRANBERRY CLAFOUTIS VAN YVETTE VAN BOVEN

Haar leuke illustraties bij haar recepten in de Volkskrant vielen me altijd op. Haar eerste kookboeken: Home Made, Home Made Winter en Home Made Zomer vond ik te gek, en ik ben niet de enige, want haar boeken zijn overladen met nationale en internationale prijzen en zijn ondertussen verschillende keren vertaald.
Echt fan ben ik pas sinds haar tv programma “koken met Van Boven”. Wat is dat een heerlijk kookprogramma!

Yvette lijkt zo lekker zichzelf.
Mooi gefilmd en alles klopt, van de leader, (ik schat een door haar zelf gemaakte animatie?) tot en met het gezellige, licht kneuterige, Frans aandoende, achtergrondmuziekje. Haar recepten zijn altijd origineel, maar niet te ver gezocht; zowel letterlijk als figuurlijk want ze vist haar kreeften zelf voor de deur uit de gracht en haalt alle overige ingrediënten bij de lokale boeren of de markt om de hoek. Het is inspirerende en heerlijke niets aan de hand tv, waar je en passant ook nog het een en ander van opsteekt!
Vanaf morgen kunnen we weer genieten van een nieuwe reeks kers(t)verse afleveringen. Van 14 t/m 17 december neemt ze de kijker mee in de Hollandse kersttraditie vol feestelijke ideeën, gerechten en historie.
Heb je de vorige 10 afleveringen gemist, dan kun je ze hier alsnog bekijken: via de VPRO of via utizending gemist.Voor de volledigheid: ik heb geen aandelen van Van Boven en ik ken haar niet persoonlijk. Ik sluit me gewoon graag aan bij haar motto: ”support your local hero”. Bij dezen…

Cranberry Clafoutis

Maken

Ingrediënten

  • 250 gram cranberry’s
  • 125 gram suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 200 ml (winter) thee of sinaasappelsap
  • Voor het clafoutis beslag:
  • 3 eieren
  • 2 1/2 dl melk
  • 125 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 1 zakje vanille suiker of 1 echte vanille
  • snufje zout
  • 75gram boter
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet verschillende kleine of een grote vorm royaal in met boter. Smelt de boter die over is en bewaar voor later.
  • Kook 250 gram cranberry’s met 125 gram suiker en 1 theelepel kaneel in ongeveer 2 deciliter sinaasappelsap of (winter)thee in 10 minuten net gaar.
  • Klop in een keukenmachine of met de mixer alle ingrediënten voor het clafoutis beslag tot een glad beslag en doe als laatste de gesmolten boter erbij.
  • Giet het beslag in de vorm(pjes)en verdeel de cranberry’s. Zorg ervoor dat je niet al te veel vocht mee schept.
  • Bak de clafoutis in ongeveer 25 minuten gaar (hij moet flink omhoog gekomen zijn en mag niet meer te zacht zijn). Laat hem iets afkoelen en bestooi met poedersuiker.

Notes

*** De oventijd kan per oven verschillen en is afhankelijk van de grootte van de vorm
*** Het lekkerst als de clafoutis nog een beetje warm is.
*** Ook erg lekker met stukjes appel en in plaats van cranberrys’s, rozijnen .

Hoe de cranberry op Terschelling terecht is gekomen, is een verhaal dat leest als een spannend kinderboek. In deze blogpost lees je het hele verhaal →
Heb je nog cranberrys over, dan kun je er een cranberrysaus van maken… lees hier hoe →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak