CRANBERRYSAUS

Ik ga maar meteen met de billen bloot, deze cranberrysaus is eigenlijk niets meer dan een “mislukte” cranberrycompote.

Ik had nog nooit met cranberry’s gekookt, ging meteen voortvarend aan de slag en kocht 3 zakken cranberry’s. Hoe moeilijk kan het zijn…
Ik plukte het meest voorkomende en simpelste compoterecept van internet. Alle ingrediënten in een pannetje, even laten pruttelen en klaar.

Met de eerste hap compote was het voor mij duidelijk; ik houd er niet zo van. Had ik kunnen weten, want ik ben sowieso niet een grote besseneter. Aalbes, blauwe bes, kruisbes, goudbes – allemaal niet aan mij besteed. Uitsluitend gedroogd in de vorm van rozijnen of verstopt in cake of taart vind ik ze te pruimen. Ook de consistentie kon mij niet echt bekoren, met stukjes en zure velletjes. Aan dat laatste valt natuurlijk wel wat te doen en dus besloot ik het goedje door een fijne zeef te halen en verdomd…. experiment geslaagd en cranberrysaus geboren.
Zelf vind ik het vooral erg lekker door de yoghurt, kwark, havermoutpap, over ijs of bij andere desserts. Wordt traditiegetrouw ook vaak geserveerd bij kalkoen of wild.

Cranberrysaus

 Maken

Ingrediënten

  • 250 gram cranberry’s
  • +/- 150 gram suiker
  • 3 1/2 dl sinaasappelsap
  • Zest van 1 sinaasappel
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een pan en laat op laag vuur alles 30 minuten pruttelen, terwijl je alles af en toe doorroert.
  • Haal kaneel, steranijs en sinaasappel zest (als het grotere stukken zijn) uit de pan.
  • Wrijf alles door een zeef en giet daarna in een potje of fles.

Notes

***Het is een geschikt basisrecept om mee te experimenteren. Gember, meer suiker, citroen, koekkruiden toevoegen of toch een beetje alcohol erbij het kan allemaal.
***Ongeveer 2 weken houdbaar…. Is mij verteld

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak