GEEN (GRIEKSE) ZON ZONDER TZAZIKI

Terwijl ik in alle vroegte de laatste hand leg aan de foto’s, weet ik dat de zon nu net boven de bergen van Corfu uitpiept. Je ziet en voelt vast aan alles dat het een hele hete dag gaat worden, de voorspellingen zijn tussen de 27C en 29C. Gisteravond om 18.00 uur is mijn lief daar aan de Corfu mountain-trail begonnen. (104km lang) Na een hele nacht rennen en klimmen in het donker, kan ik me voorstellen dat het eerste ochtendgloren fantastisch moet zijn. De allereerste zonnestraal zal zijn huid en hart verwarmen.

 

Ik schenk nog een bakkie koffie in en spiek van achter mijn pc door het raam, de straat in. Hier niets Grieks idyllisch natuurschoon, maar een lichtgrijze, drukke stad. Niet getreurd, ik heb me laten vertellen dat het deze week ook 2 dagen zomer wordt in Nederland. So you better be ready! BBQ uit het vet, badpak uit de mottenballen en wat mij betreft geen zomer zonder tzaziki! Yamaz!

Tzaziki

Er zijn ontelbare tzaziki recepten te vinden op internet, voor tzaziki geldt less is more! In tzaziki gaan slechts 3 ingrediënten; wat peper en zout, Griekse yoghurt, komkommer en knoflook. Echte Griekse yoghurt is onontbeerlijk; zelfgemaakt hangop kan ook. Maak je het met “gewone” yoghurt dan wordt het te zuur, te dun en gewoon niet lekker. Wil je het heel gek maken dan kun je er nog wat oregano doorheen doen. In het traditionele recept zit ook vaak een klein scheutje olijfolie en citroen, maar ik laat dit zelf vaak achterwege.
Geen koriander, geen basilicum en geen dille en zeker geen mayonaise!
Tzaziki dus… heerlijk bij vlees, vis, groeten, bij de borrel, op brood, wat mij betreft eigenlijk overal bij.

 

Tzaziki Maken

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1/2 liter Griekse yoghurt
  • 2 a 3 grote tenen knoflook
  • snuf peper en zout

Bereidingswijze

  1. Was de komkommer, rasp hem grof en doe de geraspte komkommer in een vergiet.
  2. Strooi er een beetje zout overheen en laat de komkommer uitlekken. Uitknijpen met een schone theedoek is ook een optie.
  3. Doe de yoghurt in een kom, de geperste knoflook, zout en peper en de goed uitgelekte of uitgeknepen komkommer erbij.
  4. Alles goed doorroeren.

Notes

***Het is belangrijk dat de komkommer echt goed is uitgelekt, om te voorkomen dat de tzaziki te dun wordt.
***De verhoudingen zijn uiteraard naar eigen smaak aan te passen.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak