PIRATEN GROG

Met een hoofd vol snot is er weinig ruimte over voor het creëren van nieuwe ideeën en foto’s.
Dus zoek ik mijn inspiratie deze keer dicht bij huis.

Piraten Grog

Grogs werden vroeger gedronken door de piraten op zee. Er zijn wel verhalen bekend van patiënten met koorts waarbij de koorts daalde na het drinken van Grog. Alcohol verlaagt de lichaamstemperatuur, wat bij hoge koorts, in de omstandigheden van vroeger een voordeel kan zijn geweest. Ik wil de mythe van de grog niet tenietdoen, maar het moge duidelijk zijn dat het tegenwoordig verstandiger is om een paracetamolletje te nemen in plaats van je te bezatten als je ziek bent.

En hoe kwamen die piraten er bij om massaal aan de grog te gaan?
Zeewater was niet drinkbaar en ze waren niet in staat om het zeewater te destilleren, dus werd het water meegenomen in vaten. Het langdurig bewaren van drinkwater leidde tot algenvorming in de vaten en mede daarom werd het water aangelengd met bier of wijn. Na 1655 werd rum steeds populairder en dit verdrong langzaam het gebruik van bier en wijn. Om dronkenschap te voorkomen werd de rum aangelengd met water en suiker. Aan het begin en het eind van de dag werd dit geschonken. Dit was officieel vastgelegd door de Royal Navy en dit gebruik heeft meer dan twee eeuwen geduurd.
Nadat later bekend werd dat een tekort aan vitamine C de ziekte scheurbuik veroorzaakt, werd citroensap aan het recept toegevoegd. Zo ontstonden er langzaam variaties…en de grog was geboren.

Bumboo

De eerste grog die gedronken werd door piraten werd Bumboo genoemd. Het recept was:
1 borrelglaasje rum
1 kop gekookt water
Citroen
2 a 3 theelepels suiker
En een onbekende hoeveelheid nootmuskaat

Dat er in een van de eerste versies van grog nootmuskaat zat verbaast me niets. Nootmuskaat wordt vanaf de 7e eeuw gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. Nootmuskaat lost slijm op, werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Het zou ook kunnen dat het de piraten te doen was om de hallucinerende werking van de nootmuskaat,….leer mij die piraten kennen 😉

Hedendaagse grog

Tegenwoordig gooit men zelden nog nootmuskaat door een grog. Het meest gangbare grog recept is:
Borrelglaasje rum
Sap van een halve citroen
1 kopje gekookt water
1 eetlepel honing of 3 theelepels suiker.

 

 Mijn Grog

Maken

Ingrediënten

  • 1 liter zwarte thee
  • 1/2 sinaasappel (biologisch)
  • 1/2 citroen (biologisch)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 kruidnagel
  • Lekker veel honing

Bereidingswijze

  • Rasp de schil van de halve sinaasappel en halve citroen of snijd er hele dunnen reepjes van, ook wel zest genoemd.
  • Zet een liter zwarte thee.
  • Voeg de zest, de kruidnagel en het kaneel aan de thee toe.
  • Laat de thee +/- 10 minuten trekken.
  • Pers de halve sinaasappel en citroen uit en voeg het sap aan de thee toe.
  • Per kopje 1 lepel honing toevoegen …..of naar smaak.

Notes

***Ik varieer per keer kaneel, kruidnagel, citroen, sinaasappel, maar ook gember, salie of tijm. Eigenlijk gebruik ik afwisselend alle kruiden waarvan bekend is dat ze weldadig kunnen zijn voor de luchtwegen, keel, slijmoplossend of antiseptisch zijn.

Deze piraat schenkt nog een grog in en verstopt zich onder de dekens….

Zin in een borrel gekregen? Deze bloody mary is heerlijk!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak