K** MET PEREN – PERENSPOOM

Valt wat te vieren hier, namelijk de liefde! In dat kader bestudeerde ik gisteren online het menu van restaurant En Pluche, terwijl ik tegelijkertijd naar het journaal luisterde en zo vernam dat eigenaar Joop Braakhekke overleden was. Dat was een raar moment, toeval?

En alsof de duvel ermee speelt; zit ik een dag later al poepend te multitasken en terwijl ik door de nieuwe scheurkalender van Peter van Straaten blader, scroll ik wat door de sociale media en zie ik dat Peter van Straaten is overleden.
Het hele tafereel gaf me het gevoel alsof ik zelf onderdeel van een van zijn tekeningen was geworden.

Het is me het jaartje wel Bowie, Cohen, Prince; het deed me echt wat. En dan heb ik het alleen nog maar over de mensen die ik niet persoonlijk kende. Een vriendin verloor vlak achter elkaar haar beide ouders. Mijn neef en nicht hun moeder, en zij zijn nog maar 10 en 13.
God, hoe brei ik hier nog een vrolijk einde aan? Ik ben emotioneel zo lek als een mandje en voor ik het weet lig ik weer te janken. Laat ik eindigen waar ik begon…  Laten we wat vieren en laten we wat drinken! Op het leven en de liefde, Proost!

PERENSPOOM

 Maken

Ingrediënten

  • 3 Peren
  • Halve citroen
  • Perensap, als nodig?
  • Klein borrelglaasje wodka
  • Eventueel 1 niet zo rijpe peer en een takjes munt voor garnering
  • Champagne

Bereidingswijze

  • De perensorbet voor de perenspoom kun je het beste minimaal 5 uur voor het serveren bereiden, wil je er zeker van zijn dat deze voldoende bevroren is. Schil de peren en snijd in stukjes. Pers de halve citroen uit. Kook de peren met het citroensap 10 minuten op laag vuur. Mocht het nodig zijn voeg dan nog wat perensap toe; gebruik je super sappige overrijpe peren, dan is het toevoegen van extra sap waarschijnlijk niet nodig. Pureer het mengsel in de blender of keukenmachine voeg de wodka toe, schep het in een diepvriesdoos en zet die in de diepvries.
  • Pureer de halfbevroren perensorbet na 2 uur met een staafmixer om te voorkomen dat er grove ijskristallen ontstaan. Herhaal dit eventueel nog een keer na een uur.
  • Laat de perensorbet in 5 a 10 minuten iets zachter worden. Schep in elk glas een bolletje perensorbet en schenk er champagne op.
  • Garneer met takje munt en schijfje peer.

Notes

***Kinderen aan tafel? Laat de wodka weg en vervang de champagne door bijvoorbeeld Seven-up of Spa-rood.

Misschien met een festelijk hapje erbij? Wat te denken van blini met mierikswortel en zalm?

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak