TOOSTEN MET BUBBELS EN EEN BLINI
Citroen blini’s met mierikswortel en zalm
Via deze virtuele weg wil ik samen met jullie vast een toost uitbrengen en iedereen een heel gezond en liefdevol nieuw jaar wensen!
Overigens, het woord toosten, komt natuurlijk van het Engelse to toast…het is een soort fonetische verbastering. Waarom we een gebruik als het glas heffen vernoemen naar geroosterd brood?
Het gebruik om oud brood te toasten en het op die manier weer eetbaar te maken bestond al langer, maar het waren de Romeinen die het gebruik verspreidden in Europa. Het woord toast komt van het Latijnse tostus, wat zo veel betekent als verschroeid of verbrand. Verbrand brood, best een toepasselijke naam.
Genoeg over het woord toast, want hoe komen we nou bij toosten, als in drinken op iets of iemand?
Daarvoor moeten we opnieuw naar de Romeinen kijken, die de rare gewoonte hadden om een stukje geroosterd brood/ toast in hun glas wijn te gooien. Waarom dit was is niet helemaal duidelijk, sommigen zeggen het een soort extraatje voor de gast was, als een soort crouton in de wijn, of om meer smaak aan de wijn toe te voegen. Meer aannemelijk is dat het diende als een primitief koolstoffilter om de vaak inferieure wijn wat te zuiveren. Eeuwenlang heeft deze gewoonte bestaan. In de 16e eeuw sprak men dan ook al van “drinking a toast” wat zoveel betekende als een glas wijn drinken (met een stuk geroosterd brood op de bodem van je glas). De betekenis van de term toast veranderde successievelijk naar drinken van wijn, ongeacht of daar een stukje toast aan te pas kwam. Rond de 17e 18e eeuw kwam de nadruk meer te liggen op de ceremonie van het uitbrengen van een toast op iemand.
Ik dwaal af een toast uitbrengen met een blini, daar was ik gebleven.. Ik heb deze blini’s vorig jaar met voor mijn verjaardag voor het eerst gemaakt het was zo’n succes dat ik nu elke gelegenheid aangrijp om ze te maken, of beter gezegd om ze te eten. Eerlijk is eerlijk: het is misschien niet het aller makkelijkste en zeker niet het snelste recept maar wel een van mijn favoriete!
Blini met zalm & mierikswortel
Maken
Ingrediënten
- 200 ml volle melk, lauw warm
- 1/2 zakje gist
- 1 tl suiker
- Snufje zout
- 2 eieren, gesplitst
- 150 g bloem
- 1 citroen, biologisch
- Klontje boter
- Pakje roomkaas/ of crème fraiche
- Potje geraspte mierikswortel
- Gerookte zalm (+/- 200gr)
- Verse dille
Bereidingswijze
- Meng de warme melk met de gist en suiker. Laat 5 min. staan.
- Splits de eieren en klop met een mixer de dooiers luchtig. Voeg de dooiers, bloem, 1 mespunt zout aan het melk- gist- mengsel toe en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Rasp de gele schil van de citroen.
- Klop het eiwit stijf.
- Spatel de eieren en het rasp door het beslag (nadat het een uur gestaan heeft).
- Smelt een beetje boter in een koekenpan, Maak kleine bergjes beslag, afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben. Bak de blini’s in ca. 4 min. gaar, keer halverwege.
- Meng roomkaas of cremefraiche met mierikswortel, naar eigen smaak.
- Doe op elke blini een lepeltje mierikswortel mengsel, een plakje gerookte zalm en garneer met een takje dille (of voor de liefhebber met nog een mini schepje zalmkaviaar er bovenop)
Tastyshot
This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Website│Design by Gitta Polak