LEFTOVER PAASBRUNCH BROODPUDDING VAN SUIKERBROOD

“Alles goed en aardig, maar vervolgens zit je nog 1 ½ week oud brood te eten.”

Broodpudding van suikerbrood met citroen, kokos en rozijnen met vanilleroom.

Geen Paasbrunch zonder Paasstol en dan heb je ook nog van die geinige gevlochten broodjes met een ei erin en schattige palm-paas-haantjes-broodjes. Natuurlijk kunnen de croissants niet ontbreken. Misschien word het wel erg veel zoet- en witbrood dus ook nog wat gezond bruinbrood en een suikerbrood kan natuurlijk ook niet ontbreken. Alles goed en aardig, maar vervolgens zit je nog 1 ½ week oud brood te eten.

Je kunt natuurlijk de eendjes gaan voeren, maar je kunt dat oude brood ook omtoveren tot een heerlijk dessert en een bread and butter pudding maken. (Vrij vertaald als broodpudding)
Broodpudding kun je van alle soorten oud brood maken, maar vandaag maak ik haar van suikerbrood.

broodpudding van suikerbrood

Maken

Ingrediënten

voor: 6 a 8 stuks

  • 1/2 Suikerbrood (in dit geval +/- 400 gram)
  • 2 dl Melk
  • 2 dl Slagroom
  • 2 Eieren
  • 1 Vanille boon
  • Handje Kokosrasp
  • Handje Rozijnen
  • 1 citroen
  • Extra slagroom om te serveren bij de broodpudding.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Vet de cupcake/muffin bakplaat in. (of ovenschaal)
  • Doe in een heel ruime kom de melk, slagroom en eieren en meng alles.
  • Rasp de schil van de hele citroen en voeg aan eier- melkmengsel toe.
  • Snijd de vanilleboon door en schraap de vanille er uit. Doe de helft hiervan door het eier- en melkmengsel.
  • Doe de rozijnen, kokosrasp erbij.
  • Pluk of snijd het overgebleven suikerbrood in stukjes en doe alles door het melkmengsel.
  • Verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes en bak ongeveer in 30 minuten gaar.
  • Klop wat slagroom met de rest van de vanille om te kunnen serveren bij de half warme broodpudding.

Notes

*** Ik heb ervoor gekozen om mini broodpuddinkjes te maken met behulp van een cupcake/ muffin bakplaat, maar je kunt ook één grote ovenschaal maken dan is de kooktijd ongeveer 50 a 60 minuten.
*** Omdat suikerbrood van zichzelf al veel suiker bevat (DUH) voeg ik geen of weinig suiker toe aan dit recept maak je broodpudding van gewoon brood dan moet je meer suiker toevoegen
*** Datzelfde geldt voor boter; het heet niet voor niets een bread and butter pudding, maar ook dat sla ik in dit recept over. Maak je het recept met gewoon oud brood voeg dan nog +/- 50 gesmolten roomboter toe.

Nog meer brood over van de Paasbrunch…. maak leftover-tosti’s

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak