Bloedsinaasappeltaart voor Valentijnsdag!

Valentijntaart voor mijn Valentijn, mijn…

Optimist, dromer, ultratrail loper, natuurliefhebber, Spanjaard, Nederlander, masseur, sportverzorger, Yogi, zwever, reiziger, verzamelaar, allemansvriend, harde werker, roedelbeest, minnaar, mijn liefste… en mijn steun en toeverlaat in bange dagen.
Dat laatste vrij letterlijk de afgelopen periode. 

Zo’n 4 weken geleden ben ik geopereerd. Ik ben nou eenmaal geen held als het aankomt op dokters, naalden, prikken en enge onderzoeken; laat staan voor een grote buikoperatie. In de aanloop naar de operatie scheet ik 7 kleuren in mijn broek. Maar jij ging mee naar elk consult om mijn handje vast te houden.
3 nachten en 4 dagen lag ik in het ziekenhuis en kwam je elk bezoekuur standaard te vroeg en bleef je veel langer dan was toegestaan. De eerste dagen had ik koorts en was ik goed ziek, waarschijnlijk van de morfine en de narcose.
Je wreef met washandjes over mijn hoofd, bracht flesjes water en fruit mee en keek lijdzaam toe.
Eenmaal thuis was je mijn knight in shining armor. Je runde het hele huishouden en legde mij in de watten.

Ik ben intens dankbaar voor de hulp en ondersteuning van de afgelopen tijd. Maar verheug me ook op meer sexy tijden, want ik ga liever met je uit eten dan dat je me helpt op de wc, maar ook dat is echte liefde 😀 …

Maar nu eerst maar eens samen deze bloedsinaasappelstaart verorberen….

 Bloedsinaasappeltaart
Maken

Ingrediënten

 • Voor het beslag voor 1 bakblik van +/- 23cm
 • 225 gram roomboter, op kamertemperatuur (en een beetje extra om in te vetten)
 • 225 gram zelfrijzend bakmeel
 • 225 gram suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 4 eieren
 • 1 kleine bloedsinaasappel
 • 1 citroen
 • Voor de cream cheese frosting:
 • 200 gram monchou
 • 200 gram boter
 • 150 gram poedersuiker
 • Sinaasappelsap van 1 bloedsinaasappel
 • Optioneel: paar druppels bietensap of rode kleurstof

Bereiningswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vet de bakblikken in. Voor het mooi gelijkmatig laten rijzen van de cake moet je de blikken ook gelijkmatig invetten, zegt men.
 3. Knip van bakpapier 2 cirkels om de bodem van de bakblikken mee te bekleden.
 4. Maak zest van de bloedsinaasappel, verwijder daarna de rest van de schil, ook de witte velletjes.
 5. Maak zest van de citroen.
 6. Doe de boter en de suiker bij elkaar in een beslagkom en klop met de mixer of keukenmachine op lage stand zo’n 5 minuten.
 7. Voeg hierna om en om een ei en wat bloem en de bakpoeder toe, tot er een romige homogene massa is ontstaan.
 8. Hierna doe je het vruchtvlees en de zest van een kleine bloedsinaasappel en de zest van de citroen erbij, mix dit met de mixer door het beslag.
 9. Bak de cakes 20 tot 30 minuten.
 10. Als de cakes klaar zijn haal je ze uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen.
 11. Snijd met een mes de randen van de cake los en haal de cakes voorzichtig uit de bakvorm. Leg ze op een rooster om ze verder te laten afkoelen.
 12. Nu is het tijd om de cream cheese frosting te maken. Mix de Monchou, en sinaasappelsap tot een zachte homogene massa.
 13. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe, en roer voorzichtig met een spatel door.
 14. Vind je dat de cream cheese frosting te weinig kleur heeft dan kun je er een paar druppels bietensap of voedingskleurstof door doen.
 15. Mix alles nog een laatste keer met de mixer.
 16. Als de cake helemaal is afgekoeld, leg je 1 laag op het bord of taartschaal, zodat je hem later niet meer hoeft te verplaatsen.
 17. Nu kun je de frosting op de cake smeren. Ik heb er voor gekozen om een laag tussen de cakes, een beetje boven op de cake te smeren en daarna de buitenkant af te werken …
 18. Beter bekend als een naked layer cake.

Notes

*** Dit beslag bestaat uit gelijke delen boter, meel, suiker en ei. (waarbij de eieren worden gewogen met schil en al) Ook de bekende pound cake is hierop gebaseerd. Het wordt ook wel het evenveeltje genoemd en ik gebruik het ook voor mijn cupcakes. Een groot voordeel van dit beslag is dat je het goed kunt mengen met vruchten, zonder dat het te nat wordt.
*** Ik heb de taart vrij simpel gehouden, maar ook erg lekker is om tussen de cake ook nog wat sinaasappeljam of sinaasappelcurd te smeren! En je kunt eventueel ook vanille aan de cream cheese frosting toevoegen. Afijn de variaties zijn eindeloos en je kunt de taart zo luxe maken als je zelf wilt.
*** Dit is een vrij grote taart, maar je kunt natuurlijk ook kleinere bakblikjes gebruiken en minder beslag maken.
*** Als je maar één bakblik hebt bak je de cakes om de beurt, spreekt voor zich lijkt me.
*** Je kunt de cake wel een tijdje goed houden in een goed afgesloten (taart)doos maar dezelfde dag is hij echt het aller lekkerst!

 

Dol op sinaasappel? Probeer deze recepten dan ook eens…. Oranje- Boven- sinaasappelcupecakes, of sinaasappeljam.

 

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak