BISSCHOPSWIJN, ANTON PIECK IN EEN GLAS

Wijn met specerijen is van alle tijden; in het Romeinse Rijk werd er al veelvuldig warme wijn met specerijen gedronken.
In de Middeleeuwen was er het populaire drankje Hipocras. Het was een drank op basis van werd zowel als aperitief als digestief gedronken. Naar het schijnt werden er zelfs medicinale eigenschappen aan toegekend en werd het door dokters voorgeschreven. Deze drank werd overigens niet warm gedronken. Net als de grog, die in eerste instantie ook koud werd gedronken. (Grog en de piraten ik schreef er al eerder over.) Een grog is natuurlijk ook niets meer of minder dan alcohol met specerijen.
Bisschopswijn, ook wel gloeiwijn genoemd; dat vind ik zo gezellig klinken en roept een soort Anton Pieck-achtig gevoel bij mij op. Bij het woord gloeiwijn zie ik de mensen tussen de molens schaatsen, inclusief koek-en-zopie met een grote ketel dampende gloeiwijn. Of ik denk aan van die Duitse kerstmarkten ….
Over onze oosterburen gesproken: hier hebben wij natuurlijk de populairdere benaming glühwein vandaan. In Frankrijk noemen ze het vin chaud, in Engeland mulled wine.
In het Victoriaanse tijdperk heette het smoking bisshop, waar de naam bisschopswijn dan waarschijnlijk weer vandaan komt. Maar wat die bisschop nou met deze drank te maken heeft blijft een raadsel.
Bisschopswijn, is het niet vloeken in de kerk? Ik vraag me af of bisschopswijn de goedkeuring van de serieuze vinologen nog de bisschop kan krijgen? Zo’n warm bakje slobberwijn met specerijen en suiker.
Onzin! Een goede zelfgemaakte bisschopswijn is heerlijk, mits van goede wijn gemaakt.

De industrieel geproduceerde, kant een klare variant wordt vaak van wijnen van lage kwaliteit gemaakt en dan sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit te maskeren. En als je echt een slechte te pakken hebt worden er ook nog onnodige kleur, geur, smaak en conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Gewoon lekker zelf maken in plaats van kant-en-klaar te kopen dus. Iedereen kan het en het kan niet mislukken. Ik geef je hier een lekker basisrecept en de geuren van verse sinaasappel, kaneel & kruidnagel krijg je er gratis bij. Daar kan geen geurkaarsje tegen op.

BISSCHOPSWIJN

Maken

Ingrediënten

 • 1 fles rode wijn
 • 2 dl water
 • 200 gram suiker
 • 1 perssinaasappel (biologisch)
 • 1/2 citroen (biologisch)
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 kruidnagels
 • 1 laurierblad

 

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Snij met een scherp mes het bovenste laagje van de camembert af.
 3. Plaats de camembert in de oven.
 4. Bak de camembert tussen de 10 en 15 minuten.
 5. Haal hem uit de oven en garneer naar smaak.

Notes

*** Kook de wijn niet, maar verwarm hem alleen, anders verdampt de alcohol.
*** Dit is een prima recept om als basis te gebruiken. Uiteraard kun je het recept naar eigen smaak aanpassen door meer of minder van de specerijen of suiker te gebruiken.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak