ZELF MAYONAISE MAKEN, HET KLINKT INGEWIKKELDER DAN HET IS!

Mayonaise staat heel hoog in mijn lijstje favorieten en meest gemaakte recepten. Makkelijk te maken, snel klaar, goedkoop maar vooral veeeeeel lekkerder dan kant-en-klaar! Het is een beetje een dooddoener, maar in dit geval is dat ook echt zo.
Zo vlak voor de feestdagen leek mij een goed mayonaise recept onontbeerlijk!

Het vormt de basis voor een goede aioli, whiskysaus, remouladesaus, voor een dressing of slasaus gecombineerd met yoghurt of karnemelk, met mierikswortel voor bij de vis, of maak saffraan-, basilicum-, citroen-, harissa-, of god mag weten wat voor een mayonaise.

MAYONAISE

 Maken

Ingrediënten

  • Eigeel van 1 ei
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • Snufje zout
  • Klein beetje zwarte vers gemalen peper (officieel hoort dit witte gemalen peper te zijn omdat je dan geen zwarte stipjes ziet)
  • +/- 200 a 250 ml arachide olie
  • Eventueel nog een klein scheutje water

Bereidingswijze

  • Splits 1 ei.
  • Voeg aan het eigeel, de mosterd, citroen peper en zout toe en roer even goed door.
  • Druppel er vervolgens, al kloppend, de olie bij. Als je de olie er te snel bij giet dan kan het gebeuren dat het eigeel niet goed bindt, waardoor de mayonaise kan gaan schiften. Een andere rede van het schiften kan zijn dat er te weinig vocht in de mayonaise zit. Mocht de mayonaise tijdens het kloppen te dik worden om nog makkelijk te kloppen, voeg er dan een heel klein beetje lauw water bij; de saus wordt lichter van kleur en dunner. Andersom werkt ook; is de saus te dun dan kun je er altijd weer wat olie bij doen. Op deze manier zal het ook niet snel gaan schiften.
  • Het klinkt ingewikkelder dan het is!!

Notes

*** Gebruik een olie met een neutrale smaak, zoals arachide- of een milde zonnebloemolie.
*** Alle ingrediënten moeten dezelfde temperatuur zijn om schiften te voorkomen. Dus mocht je de eieren en de mosterd in de koelkast bewaren haal ze er van te voren uit.
*** Dit is een basis recept, maar uiteraard kun je de mosterd, citroen, peper en zout naar eigen smaak toevoegen.
*** Zelfgemaakte mayonaise is ruim een week in de koelkast te bewaren en hoe harder u geklopt heeft hoe langer hij stabiel blijft.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak