Appels en peren plukken op Landgoed DE OLMENHORST

Afgelopen week ben ik op een schitterende nazomerdag appels en peren wezen plukken op het Landgoed De Olmenhorst. De Olmenhorst is een landgoed in Lisserbroek, waar al bijna 130 jaar fruit wordt geteeld.

De eerste boomgaard stamt uit 1880, een ouderwetse hoogstamboomgaard met enkele grote bomen waaronder schapen grazen, Ik heb nooit geweten dat schapen zo verzot zijn op appels. En ze lijken kieskeurig, want ze eten liever een vers appeltje uit je hand dan een appel die al een paar dagen op de grond ligt. Wat een schitterend, idyllisch plaatje. Het is een oase van rust. Wandelend door deze boomgaard bekroop mij een nostalgisch Ot-en-Sien-gevoel. En voelde ik langzaam de stress van de stad van me afglijden.

In deze hoogstamboomgaard staan 8 rassen appel-, 3 rassen peren- en 5 soorten pruimenbomen. Bij elke boom staat een bordje met daarop informatie zoals de herkomst, eigenschappen van het fruit zoals handappel of stoofappel en andere leuke wetenswaardigheden. Dus als je wilt kun je er ook nog iets van opsteken. De hoogstamboomgaard is maar een klein onderdeel van de Olmenhorst.
Inmiddels vormt De Olmenhorst een fruitteeltbedrijf met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin circa 44.000 appelbomen en ruim 10.000 perenbomen staan.
Er valt van alles te doen en te beleven voor groot en klein; van appelschil-wedstrijden, pijl en boogschieten tot kookworkshops. Kortom de Olmenhorst vind ik de moeite waard om te bezoeken.

Rest mij nog wat leuke appel- en perenrecepten te delen, want plukken is leuk, maar zelfgeplukte appels en peren eten misschien nog leuker….
(klik de foto om naar het recept te gaan)

 

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak