SCONES EN CLOTTED CREAM MAKEN VOOR DE AFTERNOON TEA

“Van middagsnack naar happening.”

Van middagsnack naar happening

De traditie van afternoon tea is ontstaan in de tijd van Koningin Victoria (1819-1901) en speelt zich af kort voor het Victoria sponge cake verhaal…
Er wordt gezegd dat een van de hofdames van Queen Victoria, Anna Maria Russell, 7e Hertogin van Bedford, de afternoon tea traditie is begonnen.

Het was een tijd waarin de mensen doorgaans maar twee keer per dag aten: s`ochtends een stevig ontbijt en pas rond acht uur of zelfs later een uitgebreid avondmaal.
Tussen de lunch en het late avondeten werd Anna altijd een beetje hongerig, vandaar dat ze rond een uur of vier om thee met wat sandwiches of andere lekkernijen vroeg, om haar knorrende maag tot bedaren te brengen. Tegen de tijd dat haar vriendinnen rond vieren bij haar op de thee kwamen, was de middagsnack uitgegroeid tot een happening.
De Engelse aristocraten namen deze gewoonte over en zo werd een nationale traditie geboren.

Cream tea met cream

Cream tea is een tea time variant waarbij alleen scones met clotted cream en aardbeienjam worden geserveerd; ook wel bekend als Devonshire tea, Devon cream tea of Cornish cream tea.
Clotted cream is overigens niet hetzelfde als slagroom. Slagroom heeft een vetgehalte tussen de 35% en maximaal 40 % en is vloeibaar.
Clotted cream bevat 55% vet en is véél dikker. Het heeft meer weg van mascarpone dan van slagroom. Het wordt gemaakt door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen.  Tegenwoordig is het in steeds meer winkels verkrijgbaar. Mocht je nou geen clotted cream kunnen vinden, dan kan je ook mascarpone met crème faîche of met geklopte slagroom mixen (gelijke delen). Het is niet hetzelfde maar wel lekker…

 

SCONES

Maken

Ingrediënten

250 gram zelfrijzendbakmeel

  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 75 milliliter
  • clotted cream
  • Jam

Bereidingswijze

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier en verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Zeef het meel de bakpoeder en het zout in een kom en doe de vanillesuiker en suiker erbij. Snijd de boter met 2 messen door het meel.
  • In een andere kom klop je het ei met de melk los. Bewaar een klein beetje van het ei-melkmengsel en voeg de rest toe aan het meelmengsel. Roer alles (zo kort mogelijk) tot een samenhangend deeg. Goed om te weten is dat sconedeeg veel vochtiger is dan ander deeg, het zit tussen deeg en beslag in.
  • Rol het deeg uit, zonder al te veel druk uit te oefenen, tot een lap van 1,5 cm dik. Steek met een uitsteekvormpje of met behulp van een glas 8 rondjes uit het deeg en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk met het achtergehouden ei-melkmengsel.
  • Bak de scones in het midden van de oven in ca. 10 min. lichtbruin en gaar. De scones zijn gaar als ze in het midden stevig aanvoelen. Laat ze buiten de oven even afkoelen.
  • Serveer de scones met de jam en clotted cream.

Scones zijn ook herlijk met deze zelfgemaakte sinaasappeljam!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak