EEN WARM DAMPEND BORD GEVULDE LINZENSOEP

Dat je op je fiets drie kwartier tegen de regen en wind in hebt moeten ploeteren…
Wacht, dat klinkt wel hopeloos ouderwets; tegenwoordig word ik, ook met tegenwind fluitend ingehaald door Jan en alleman. Er gaan naar het schijnt, zelfs kinderen met een elektrische fiets naar school. Vroeger had je mijn First Sony, tegenwoordig heb je my First elektrische fiets. Ik behoor met mijn gewone, niet elektrische fiets tot de laatste der Mohikanen.

Ik begin even opnieuw….
Dat je na een ritje op je elektrische fiets met van die snijdende wind recht op je bakkes en regen die met bakken uit de hemel komt geheel verregend en verwaait thuis komt, (toch balen wordt je niet nat van het zweet wordt je alsnog nat van de regen) warme droge kleren aantrekt en dan zo’n warm dampend bord gevulde linzensoep…
Ik bedoel wie wil dat niet?

Linzensoep
Maken

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 1/2 liter bouillon
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • +/- 150 a 200 gram linzen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpenen
  • 2 grote vastkokende aardappels
  • 1 prei
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 kruitnagels
  • 1 rookworst

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en pel de knoflook.
  2. Schil de wortel en de aardappel met een dunschiller en snijd ze in blokje. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de prei in ringen doe in een vergiet en was ze goed.
  3. Zet vast een pan met water op en breng die aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur laag en leg je de rookworst in het water.
  4. Verwarm in een andere pan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de ui en de geperste knoflook. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak al roerend 5 min.
  5. Doe de bouillon erbij en breng aan de kook.
  6. Nu kunnen de linzen en de blokjes aardappel erbij. Doe de laurier en de kruidnagel in de pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
  7. Voeg aan het einde de gesneden prei en worst toe.
  8. Breng tot slot de linzensoep op smaak met versgemalen peper en zout.

Notes

*** de kooktijd van de linzen kan iets variëren, afhankelijk van het soort linzen dat je gebruikt.
*** De soep kun je ook prima een dag van te voren maken, smaakt de volgende dag misschien nog wel lekkerder, zoals voor veel soepen geldt.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak