ERWTENSOEP VERSUS SNERTESOEP
Het was vroeg in de lente, maar het was net zulk hondenweer als nu. Harde windstoten en het kwam met bakken uit de hemel. En terwijl de dakpannen van het dak waaien komen er ergens in Amsterdam-west een kleine 100 man over de finish na 42,2 km hardlopen.
En daar stond een buurtbewoner met een grote pan snertesoep, zoals hij het zelf noemde. Behalve de erwten die erin zaten, had het weinig met snert te maken. De kikkererwten en noord Afrikaanse kruiden verklapten zijn Marokkaanse roots. Maar de super blije, licht euforische marathonloper vond de soep heerlijk! Helaas heb ik het recept van deze Marokkaanse erwtensoep niet, maar kan ik wel mijn eigen Hollandse erwtensoep recept met jullie delen.
Het moet gezegd: dit is niet zoals de voorgaande soeprecepten een heel erg mager, noch goedkoop (door het vele vlees) of snel-klaar-recept. Dit is eerder een soeprecept voor na een dag door de regen fietsen of rennen, of beter nog voor na het schaatsen. Dan heeft een mens behoefte aan iets voedzaams.
Erwtensoep
Maken
Ingrediënten
- 300 g spliterwten
- 2 schouderkarbonades, samen 300g
- 100 g magere spekreepjes
- ½ knolselderij
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1 ui,
- 2 laurierblaadjes
- 1 a 2 stengels selderij (40 g)
- 2 groente bouillonblokjes
- 1 rookworst
Bereidingswijze
- Braad de karbonades en spekreepjes licht aan in een soeppan.
- Voeg de erwten met 1.5 liter water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 min. sudderen. Verwijder met een schuimspaan het opkomende schuim. Roer de soep regelmatig door, ook over de bodem, zodat deze niet aanbrandt.
- Leg de worst in een pan met water net niet aan de kook en laat 20 minuten staan.
- Maak de knolselderij en de winterpeen schoon en snijd in blokjes. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Snipper een uitje. Snijd de selderij in kleine stukjes. Voeg alles plus de laurier en de bouillon aan de soep toe. Laat nog 25 min. doorkoken.
- Neem de karbonades uit de soep. Controleer goed of er geen stukjes bot zijn achtergebleven in de soep. Haal het vlees van het bot en snijd het fijn. Voeg het vlees weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de rookworst in schuine plakken en doe door de soep.
Tastyshot
This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Website│Design by Gitta Polak