CHINESE TOMATENSOEP, ZOALS VAN DE CHINEES OP DE HOEK

Chinese tomatensoep, althans geïnspireerd op de Chinese tomatensoep die ik vroeger nog wel eens bij de chinees haalde, toen er hier op de hoek nog een Chinees restaurant zat.

Die tomatensoep ging er altijd in als zoete koek, zoete tomatensoep in dit geval, want er gaat wel wat suiker door de soep. Dit zorgt mede voor de typische zoetzure smaak.
Maar op een lepeltje suiker na, beloof ik dat dit soepje reuze gezond is. Tomaten bevatten tal van vitaminen en mineralen maar het is vooral te doen om het stofje lycopeen, wat reuze gezond voor ons lijkt te zijn.

Ik gebruik Roma- of pommodoritomaten, omdat die over het algemeen vrij zoet zijn. Al zitten er ook wel eens van die smakeloze melige tussen, die kun je herkennen aan gebrek aan geur. Eerst even aan de tomaten snuffelen dus.

Die tomatensoep ging er altijd in als zoete koek, zoete tomatensoep in dit geval, want er gaat wel wat suiker door de soep. Dit zorgt mede voor de typische zoetzure smaak.
Maar op een lepeltje suiker na, beloof ik dat dit soepje reuze gezond is. Tomaten bevatten tal van vitaminen en mineralen maar het is vooral te doen om het stofje lycopeen, wat reuze gezond voor ons lijkt te zijn.

Ik gebruik Roma- of pommodoritomaten, omdat die over het algemeen vrij zoet zijn. Al zitten er ook wel eens van die smakeloze melige tussen, die kun je herkennen aan gebrek aan geur. Eerst even aan de tomaten snuffelen dus.

CHINESE TOMATENSOEP

Maken

Ingrediënten

  • 7 roma- of pommodoritomaten
  • drupje olie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • +/- 550 gram kipdrumsticks
  • 1.2 liter water + 2 tabletten kippenbouillon
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • lente-ui
  • scheutje gembersiroop (optioneel)

Bereidingswijze

  • Eerst de tomaten ontvellen. Dit doe je door een pan met water aan de kook te brengen, het kroontje van de tomaat te halen als dit aanwezig is en de onderkant van de tomaat in te kerven. Dompel de tomaat kort onder water totdat het velletje omkrult. Haal de tomaat uit het hete water en dompel even onder in koud water of houd onder koud stromend water. Als het goed is kun je nu heel makkelijk het velletje verwijderen. Zelf verwijder ik daarna ook nog het harde groene naveltje, maar dit is niet noodzakelijk. Zet de tomaten even apart en bewaar het water.
  • Snipper de uien en snijd de knoflook.
  • Pak een grote pan en verhit hierin de olie en braad de kip rondom lichtbruin in een paar minuten. Voeg de helft van de uien en alle knoflook toe en laat nog ongeveer twee minuten meebakken.
  • Voeg nu 1.2 liter water aan de kip toe; hiervoor kun je het water wat je nog van het tomaten ontvellen over had gebruiken. Doe er 2 tabletten kippenbouillon bij en laat de kip 30 minuten op laag vuur garen. Haal daarna de kip uit de pan en laat afkoelen.
  • Fruit in een andere pan op laag vuur de overgebleven ui aan. Voeg de gemberpoeder toe en laat even meebakken. Doe nu de tomatenpuree en een scheutje van de kippenbouillon erbij en laat alles al roerend even pruttelen. Doe hierna de tomaten, de suiker en alle bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en pureer alles met de staafmixer.
  • Maak een papje van de maïzena en voeg dit al roerend aan de soep toe. Goed blijven roeren terwijl je de soep aan de kook brengt.
  • Garneer de kommen soep met gesneden lente-ui en kip van de kipdrumsticks.

Notes

*** Serveer je de soep als maaltijdsoep aan een groep hongerige wolven, dan kun je behalve kip en lente-ui, mihoen, taugé en reepjes omelet aan de soep toevoegen en misschien kroepoek en loempia’s on the side?
*** Een scheutje gembersiroop door de soep is ook erg lekker!

Meer soep-inspiratie opdoen? Klik hier voor alle soeprecepten….

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak