CAMEMBERT UIT DE OVEN, KERST CAMEMBERT

De meesten van jullie hebben het kerstmenu al samengesteld en de meest georganiseerden onder ons, zelfs al in huis. Dus deze is voor de lastminute-mensen, de uitstellers, de twijfelaars, de ik-doe-niet-aan-kerst-mensen, of je maakt hem na de kerst want dat kan natuurlijk ook.

Camembert uit de oven is een klassieker en een absolute hit!
Dit recept is makkelijk te maken, niet duur, ziet er leuk uit en het allerbelangrijkste: heel erg lekker! (tenenkrommende cliché teksten, maar waar!)
Last but not least, camembert uit de oven vergt weinig tot geen voorbereiding.

Heb je een huis vol gasten en besteed je liever tijd met je gasten dan in de keuken, dan is dit een perfect borrelhapje. Ook als je geen kerstplannen hebt;  op de bank, met een dekentje, een kerstfilm, een glaasje wijn en camembert uit de oven, toch een beetje feest.

Garnering

Je kunt de camembert uit de oven serveren met allerhande lekkers, voor suggesties verwijs ik naar mijn blogpost “borrelplank” waar ik meer vertel over smaakcombinaties met kaas. En uiteraard met wat brood; bijvoorbeeld zelfgemaakt flatbread.

Met de kerst kies ik voor rode en groene garnering zoals:
*pistache
*granaatappel
*verse rozemarijn
*verse tijm
*cranberrysaus

Tips voor het beste resultaat:

Het idee is natuurlijk dat de kaas overal even zacht is en dat de camembert zijn vorm behoudt, hiervoor heb ik nog wat tips.
*Er zijn verschillende soorten brie en camembert die je voor dit recept kan gebruiken, let er op dat de kaas niet te romig is (triple cream) want dan bestaat de kans dat hij te snel gaat uitlopen.
*Gebruik een camembert op kamertemperatuur, dan wordt hij mooi gelijkmatig warm.
*Bak de camembert op een ovenbestendig bordje, zodat je hem na het bakken niet meer hoeft te verplaatsen.
*Het makkelijkst is om eerst de camembert te bakken, dan kan je goed zien of hij goed gebakken is en pas daarna de garnering er overheen te doen; bijvoorbeeld noten en honing.

*Dat gezegd hebbende; bij sommige ingrediënten is het wel lekker om ze mee te bakken. De geuren en smaken vermengen zich dan met de kaas, denk aan verse kruiden. Ook compote vind ik lekker om warm te serveren.
*Direct uit de oven serveren.

Kerst Camembert
Maken

Ingrediënten

 • 1 Camembert
 • Pistache noten
 • Rozemarijn
 • Granaatappel
 • Cranberryjam of zelfgemaakte cranberrysaus
 • Brood.

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snij met een scherp mes het bovenste laagje van de camembert af.
 • Plaats de camembert in de oven.
 • Bak de camembert tussen de 10 en 15 minuten.
 • Haal hem uit de oven en garneer naar smaak.

Dol op kaas?… dan is deze herfst kaas- borrelplank misschien ook iets voor jou?

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak