DE BOTERKOEK VAN MIJN VADER

De boterkoek van mijn vader is niet zomaar een boterkoek!

Mijn vader, fotograaf, cameraman, liefhebber van lekker eten en een fantastische kok! Het moge duidelijk zijn waar ik mijn liefde voor eten en fotografie vandaan heb. Al vermoed ik dat dat via de genen is gegaan want helaas heb ik relatief weinig tijd met hem kunnen doorbrengen.
In mijn jeugd was hij grotendeels afwezig, gelukkig hebben we elkaar op latere leeftijd alsnog beter leren kennen.

Mijn vader bakte deze boterkoek bij speciale gelegenheden zo ook de laatste keer dat ik bij hem op bezoek kwam. Hij had mij uitgenodigd om te vertellen dat de artsen de behandeling hadden gestaakt…
Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat hij overleed en bak ik nog een keer zijn boterkoek.

Boterkoek

Maken

Ingrediënten

  • 250 gram boter (niet te koud)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel Gembersiroop (het vocht uit het potje gemberbolletjes)
  • 3 bolletjes gember (gesnipperd of geraspt)
  • Maanzaad
  • 1 boterkoekbakblik 24cm
  • Bereidingswijze

    • De oven voorverwarmen op 180 graden
    • Meng de boter, suiker en het snufje zout.
    • Voeg de gember en de eetlepel siroop toe.
    • Vervolgens kneed je de gezeefde bloem erdoorheen tot dat het een mooi homogeen deeg is. Laat het deeg even rusten…
    • Verdeel het deeg gelijkmatig over het bakblik en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Als je het leuk vind kan je nog met een vork ruit patronen in de boterkoek maken.
    • Zet de boterkoek voor +/- 20 a 30 minuten in de oven (180 graden).
    • Na 20 minuten even controleren en kijken of hij nog langer in de oven moet staan. Bedenk wel dat zolang de boterkoek nog warm is, hij wat zacht zal aanvoelen. Het is een beetje Trial-and-error… houd je van een wat hardere korst dan zet je de oven iets hoger.

    Notes

    ***De boter is vrij bepalend voor de smaak, dus ik adviseer om goede kwaliteit roomboter te gebruiken.

    Op zoek naar meer bak-inspiratie, kijk dan hier voor meer recepten…

    Tastyshot

    This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

    Website│Design by Gitta Polak