BIARRITZ, SEA YOU SOON!

“Biarritz ik ben een beetje verliefd op je”

Met je 45+ jaar op je longboard door de straten zoeven, noemen we in Nederland al snel sneu… op je Royal Enfield cruisen met gebruinde babe achterop al snel een midlifecrisis; maar in Biarritz is het business als usual.

Vorig jaar was ik even in Biarritz en ik werd een beetje verliefd op deze bijzondere Franse badplaats Biarritz is altijd een geliefde plek van de rich and famous geweest! Al in 1854 besloot keizerin Eugénie haar zomerhuis (lees paleis) hier neer te zetten. Tegenwoordig is dit het bekende, hoe kan het ook anders, Hôtel du Palais; waar vele royals en elite de nacht hebben doorgebracht. Niet voor niets dat Biarritz ook wel “la reine des plages et la plage des rois” wordt genoemd. (De koningin van de stranden en het strand der koningen)

Tegenwoordig lijken oud geld en de nouveau riche, toeristen, en de laid-back surf hippies hier moeiteloos samen te gaan.
Biarritz heeft de reputatie een van de beste surfspots in Europa te zijn en trekt surfers van over de hele wereld. De avonden duren lang en er kan tot laat gesurft en geflaneerd worden.
Als ik ’s avonds met mijn geliefde op een terrasje zit, in een van de gezellige drukke straatjes genieten we van het uitzicht. Het is een af en aanlopen van coole surfer-dudes met board onder hun arm en babes in skimpy surf pakjes. Ze gaan nog wat golven pakken in het late avondzonnetje. Waarna ze met hun gebruinde lijven en glinsterend van de zoutkristallen weer terug paraderen.

Zelf kan ik dat skimpy surf pakje beter achterwege laten en paradeer ik liever door de overdekte foodmarkt, beter bekend als Les Halles. Het is een must om ‘s ochtends een bezoek te brengen aan de ‘Halles’. Ze biedt onderdak aan meer dan honderd winkeliers. Biarritz liet sowieso mijn culinaire hart sneller kloppen, met zijn schitterende boulangers, bouchers en traiteurs zoals je ze alleen in Frankrijk vindt. De markt is elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 07:00 uur tot 13:30 uur. Aansluitend even een bakkie doen op een van de terrassen rondom de markt… Puur genieten!
Voor de gastronomische liefhebber; Biarritz heeft twee restaurants met een Michelin ster en in de streek zijn maar liefst twintig sterrenrestaurants.

Al kunnen wij op culinair gebied nog heel wat van de Fransen leren, dit borrelhapje of aperitief zetten ook wij in een handomdraai op tafel en met wat fantasie waan je je zo aan de Atlantische Oceaan.

gefrituurde spiering

Haal wat kleine visjes bij je visboer, bijvoorbeeld spiering. Belangrijk is dat je de visjes niet schoonspoelt, maar droog dept met een stukje keukenpapier. Verse spiering kan direct in de olie, maar als ze aan de grote kant zijn kun je ze schoonmaken. Dan moet je ze achter de kop aan de bovenkant insnijden, en daarna met één vloeiende maar voorzichtige beweging de kop, ruggengraat en ingewanden eruit trekken. Haal ze door een mengsel van bloem met zout, je kunt eventueel nog wat citroenrasp toevoegen aan het bloemmengsel. Verhit in een frituur- of diepe pan de olie ± 180°C (een stukje brood dat je erin doet is in 30 sec. goudbruin).
Frituur in kleine porties, zo’n 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Even laten uitlekken op keukenpapier.
Partje limoen of citroen erbij, eventueel wat aïoli of citroenmayonaise. (zie voor mayonaise recept hier)
Direct serveren met een wit biertje of frisse droge witte wijn, ogen dicht… meer zomer dan dit wordt het niet.

Ingrediënten

voor 6 personen:
200 g bloem
1 kg spiering
olie om te frituren
2 citroenen of limoenen voor sap en rasp

Noot:

Je kunt de spiering ook combineren met kleine garnaaltjes die je met huid en haar kan frituren of/ en gefrituurde inktvis.

Lees voor meer Franse inspiratie ook over mijn vakantie naar Ile d’Oléron en alles over oesters….

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak