VIJGENJAM MET BALSAMICO

De afgelopen twee weken trok ik gehuld in een regenjas en gewapend met mijn camera de wijde wereld in, om in weer en wind de herfst vast te leggen.
Maar het is vandaag wederom donker, mistig en miezerig en ik geloof het wel even. Het is zo donker in huis dat ik maar wat kaarsen aansteek. Ik heb zin om de hele dag huiselijk te prutsen; kachel aan en een lekkere warme lange ochtendjas en sloffen aan.
Het is een prima dag om wat in een pan met pruttelende vijgenjam te roeren. Eigenlijk ben ik geen vijgenfan; alleen vijgenjam of vijgenchutney vind ik wel lekker, vooral bij een kaasplankje. Stiekem is het mij uitsluitend om dat kaasplankje te doen.
Hier in huis vinden vijgen wel gretig aftrek en gaat de vijgenjam door de yoghurt, op de pannenkoeken, op brood, bij kaas enzovoorts.

VIJGENJAM MET BALSAMICO

 Maken

Ingrediënten

  • 1 kilo verse vijgen
  • 1 citroen
  • 330 gram suiker
  • scheut balsamico

Bereidingswijze

  1. Was de vijgen en snijd de steeltjes er af. Snijd de vijgen in kleine stukjes en doe samen met de suiker in een pan. Pers de citroen en doe het citroensap ook in de pan. Laat 15 minuten zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert.
  2. Voeg een scheut balsamico toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  3. Giet de jam direct in gesteriliseerde potten. Draai meteen de deksel erop en zet ze op hun kop. Laat de jam langzaam afkoelen, om het geleren te bevorderen. Leg eventueel een handdoek over de jampotjes om het afkoelen te vertragen.

Notes

*** De hoeveelheid suiker die je nodig hebt is behalve afhankelijk van persoonlijke smaak ook afhankelijk van hoe rijp en zoet de vijgen zijn en van de kwaliteit en hoe zuur de balsamico is die je gebruikt.
*** In dit recept gebruik ik geen extra pectine, waardoor de jam wat dun blijft. Wil je een wat steviger jam dan kun je ook in plaats van gewone suiker geleisuiker gebruiken.
*** Ook lekker om in plaats van balsamico een beetje koek- of speculaaskruiden toe te voegen.
***Het spreekt voor zich dat je de hoeveelheden kunt aanpassen mocht een kilo vijgen je veel te veel of veel te weinig lijken.

Heb je de “zelf jam maken” smaak te pakken; bekijk dan hier alle jam recepten voor meer inspiratie…

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak