Rode Stoofperen

“Wow, wat is de herfst mooi met al zijn kleuren!”

Wow, wat is de herfst mooi met al zijn kleuren!
Ik kon mij geen passender recept bedenken dan deze mooie rode stoofperen.
Stoofperen worden rond oktober geplukt en ze liggen in de winkel van oktober tot maart, nu dus.

Elke keer sta ik er zelf van versteld, hoe makkelijk het eigenlijk is om iets lekkers op tafel te zetten.
Neem deze mooie rode stoofperen; schillen en in de pan leggen meer is het niet! Ze moeten, afhankelijk van hoe groot ze zijn, ongeveer één uur stoven. Kun je ondertussen met een goed boek bij de open haard gaan zitten, of een aflevering van je favorieten serie kijken. Na een uurtje vis je de peren voorzichtig uit de pan. Zeg nou zelf, zo moeilijk is dat toch niet.

Stoofperen kun je op vele manieren bereiden, maar voor de rode variant is koken in rode wijn de klassieke bereiding. De rode wijn kun je eventueel (maximaal)voor de helft aanlengen met water.
Je kunt de peren ook stoven in port en ik heb ook recepten voorbij zien komen waar bessenlikeur in wordt gebruikt, bijvoorbeeld Coebergh; in dat geval hoef je geen extra suiker meer toe te voegen. Gebruik je liever geen alcohol, dan kun je de peren ook stoven in rode bessensap, kies dan voor een biologische sap waar geen suikers of ander toevoegingen doorheen zitten. Tja, en dan kun je natuurlijk ook nog half sap half wijn gebruiken. Het is een kwestie van uitproberen en proefondervindelijk ontdekken wat je het lekkerst vindt en dat geldt ook voor de specerijen die je gebruikt

Je kunt de peertjes zowel warm als koud serveren en ze zijn heerlijk als bijgerecht bij wild of rundvlees of bij rodekool. Uiteraard zijn ze ook erg lekker als dessert met een bolletje ijs, chocoladesaus of met warme custard. Mocht je dan toch nog peertjes overhouden, dan zijn ze ook heerlijk bij het ontbijt, door de yoghurt en zelfs door de havermout.

 

Rode Stoofperen Maken

Ingrediënten

Stoofperen (bijvoorbeeld: de Gieser Wildeman of de Saint Rémy)
1 liter Rode wijn, Bessensap of port met water (zie hierboven)
75 suiker (op een liter vocht)
kaneelstokje
vanilleboon
1 steranijs
2 kruitnagels

Bereidingswijze

  • Schil de peertjes, maar laat het steeltje zitten. (Ik heb gelezen dat het steeltje nog smaak afgeeft, dat vraag ik me af maar het staat wel mooi)
  • Snijd een stukje van het kontje, zodat ze mooi rechtop kunnen blijven staan en snijd via de onderkant het klokhuis eruit.
  • Snijd de vanille boon open en doe de wijn of/ en sap plus de specerijen in een ruime pan en leg de peertjes er in. Zorg dat de peertjes helemaal onder staan.
  • Laat de peertjes op laag vuur ongeveer een uur pruttelen met de deksel op de pan.
  • Controleer of de peertjes gaar zijn door voorzichtig met een scherp mesje in de peetjes te prikken.
  • Haal de peertje met beleid uit de pan want ze zijn zacht en beschadigen makkelijk.

Notes

*** Ongekookt kun je de peren een aantal weken bewaren op een donkere koele plek.
*** De Gieser Wildeman of de Saint Rémy kleuren ook zonder wijn of bessensap rood/ roze. Echter dan moetje ze wel 2 tot 4 uur laten koken, is mij verteld, dan nog zijn ze meer roze dan rood.
*** Je kunt de gestoofde peren goed langer houdbaar maken door ze in gesteriliseerde potten te doen. Zorg ervoor dat je de peren met vocht en al direct na het koken in de potten giet. Helemaal tot de rand volgieten en meteen de deksel op de pot. Bewaren op een koele donkere plaats.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak