ALLES OVER RODEKOOL EN HET RECEPT VAN RODEKOOL MET APPELTJES

Men zegt dat rodekool een van de oudste koolsoorten is. Voor mij is het echte herfst en winterkost. Eigenlijk is dat onzin, want rodekool kan ook prima in een zomersalade of bij de BBQ, tussen je tosti of in een smoothie. Maar voorlopig hier even geen BBQ, schat ik zo in.

Aangezien er zomer- en winterrodekool is komt er bijna het hele jaar verse rodekool van het land. De zomerkool is verkrijgbaar van mei tot september en is iets malser dan de winterse versie die je vanaf oktober kunt kopen. Maar goed, wat heb ik aan die informatie in november? Mocht je nog nooit met een verse rodekool gekookt hebben? Een verse kool moet een min of meer gesloten krop hebben. De kool moet een dieppaarse glanzende huid hebben, stevig aanvoelen en knapperige bladeren hebben. Een onaangesneden rodekool kun je lang bewaren op een koele (12-15C), droge plaats. Voorgesneden kool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast goed houden. Verder heb ik gelezen dat je het geblancheerde tot 12 maanden kunt bewaren in de diepvries, bij minimaal -18C. En dan nog even voor de health freaks; rodekool schijnt ook nog heel gezond te zijn. De anthocyanen (die ook voor de paarse kleur zorgen) in de kool hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevat rodekool vooral veel, bètacaroteen, kalium, calcium, foliumzuur en magnesium en erg veel vezels. Vooral de rauwe kool zit vol vitamines en voedingsstoffen.

Rodekool met appeltjes
Maken

Ingrediënten

  • 1/2 rode kool (ca. 600 g)
  • Klontje boter
  • 1 sjalot
  • 4 kruidnagels
  • 2 fris zure appels (bijv. Goudrenet)
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • blaadje laurier
  • dikke plak ontbijtkoek
  • Versgemalen peper
  • Snuf zout

Bereidingswijze

  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Even apart zetten voor later.
  • Buitenste bladeren van kool verwijderen, kool in vieren snijden en harde kern en stronk wegsnijden.
  • Halve kool apart leggen en de rest van de Kool in lange, smalle reepjes snijden (of in de keukenmachine) en reepjes wassen.
  • Sjalot pellen en kruidnagels erin steken.
  • Kool met zout, sjalot en laurier in pan doen. Bodempje water op kool schenken en aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien en rodekool met deksel op pan in +/- 20 min. gaar laten worden.
  • Na 15 min. appel, suiker en ontbijtkoek bij de kool in de pan doen.
  • Als rodekool gaar is, sjalot, kruidnagels en laurier verwijderen en groente op smaak brengen met zout, peper en als het nodig is meer suiker.

Notes

*** In plaats van ontbijtkoek kun je ook een theelepel koekkruiden toevoegen en aan het einde een klein beetje maizena om het vocht te binden.
*** Wil je dat de rode kool zijn kleur goed behoudt tijdens het koken, voeg dan een beetje citroen of azijn toe tijdens het koken.

Ook heel lekker bij de rode kool zijn stoofpeertjes, voor het recept zie hier. Gebruik je maar een halve rodekool, dan kan je van de overgebleven kool bijvoorbeeld koolsla maken (zie hier)

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak