PLATBROOD; FLATBREAD BIJ CLUB ZAND

“alles komt goed”

Het is een zonovergoten doordeweekse dag in oktober en het strand ligt er verlaten bij. Ik voel het zonlicht branden op mijn gezicht en tegelijkertijd staat er een fris briesje. Mijn hoofd vult zich met de frisse, zilte zeelucht en het geluid van het ruisen van de zee, het verdringt mijn gedachten.

Ik maak een wandeling over het strand en word zo nu en dan vergezeld door een krijsende meeuw. In de duinen verwonder ik me over de vreemde combinatie van de hoogzomertemperaturen en de paddenstoelen die ik zie… “god wat is het hier mooi” langzaam komt er weer vertrouwen “alles komt goed”.

Ik loop terug naar het strand en ga bij club zand op de veranda zitten. Manlief vergezelt mij na zijn hardlooprondje en samen turen we naar de horizon. Ik zou zo wel de hele dag willen blijven zitten.
Als ik me serieuze zorgen maak, verdrietig ben, of de pan uit stress, zijn er eigenlijk maar 2 dingen die mij goed doen; de liefde en de natuur.

De frisse lucht maakt hongerig en we bestellen allebei een platbrood op de kaart beter bekend als flatbread; een met falafel, salade en yoghurtdressing en een met carpaccio. Heerlijk!! Zo geslaagd dat ik thuis meteen op zoek ga naar een goed recept om zelf platbrood te maken. Ik weet: dit is een blijvertje, want makkelijk te maken goedkoop, maar vooral omdat je er eindeloos mee kan variëren!

Wat te denken van:
– Pompoen, paddenstoelen, zachte geitenkaas en een drupje honing.
– Op z’n Grieks; gyros, tomaat, rode ui, groene olijven en tzaziki. 
– Op z’n Zweeds; iets met zalm, komkommer en dille.
– Of lekker met niets, voor bij een mooie borrelplank, of een lekkere dip zoals: hummus, melitzanossalata, of tzaziki.
Kortom, de mogelijkheden zijn legio!

Platbrood
Maken

Ingrediënten

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 320 gram milde yoghurt
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

1.Doe het bakmeel, zout en de yoghurt in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Voordeel van werken met zelfrijzend bakmeel is dat het deeg niet hoeft te rijzen en dat je meteen aan de slag kunt. 2.Verdeel in 4 porties en duw tot platte broodjes van ongeveer een halve cm dik.
3.Bak de broodjes 3 minuten per kant in de pan, zonder olie of boter.
4.Serveer warm, lauw of koud.

Notes

***Je kunt ook kiezen voor een vegan variant, in dat geval vervang je het zelfrijzend bakmeel door gewone bloem en het bakpoeder door gist. Bakpoeder heeft zuur (in dit recept yoghurt) nodig om te kunnen rijzen en gist alleen lauw warm water. Gebruik je gist dan moet je het deeg goed kneden en daarna minimaal 1 uur laten rijzen. Verdeel het deeg in porties en laat het hierna nogmaals 30 minuten rijzen. Daarna uitrollen en in de oven bakken.
275 gram bloem
1 zakje instant gist 7 gr
1/2 tl zout
175 ml warm water

Heb je de smaak te pakken, dan is dit brood recept misschien ook wat voor je; brood zonder kneden…

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak