TOFFE PERENJAM

Ik ben deze week geïnspireerd door een vriendin (de toffe peer van dit verhaal) die me een potje zelfgemaakte jam mee naar huis gaf. De volgende ochtend bestond mijn ontbijt uit 3(!) witte boterhammen met roomboter en de zelfgemaakte abrikozen-met-oranjebloesem jam …en bedankt Syl 😉

In no time was de jam op, yoghurt met jam, toastjes camembert met jam, enzovoorts. Was ik maar niet zo vals bescheiden geweest en had ik haar vijgen-met-rozewaterjam en aardbeien-met-muntjam ook maar meegenomen.

Ik vind zelfgemaakte jam ook altijd iets gezelligs hebben.
Voor me zie ik hoe er eerst uit eigen moestuin, of op een idyllische pluk-bij-de-boer-locatie fruit geplukt wordt. Om dan op een zondagmorgen, terwijl iedereen nog in totaal ontspannen toestand wat lummelt met een kopje koffie en een krantje; de pannen voor de jam worden opgezet. Langzaam verspreidt de geur van fruit, vanille en warme specerijen zich door het huis. De kinderen, die hun pyjama’s nog aanhebben, komen een handje helpen in de keuken… een grote knusse, kneuterige, gezellige boel.

En het klinkt niet zo rock & roll, maar eigenlijk ben ik een sucker voor knus, kneuterig en gezellig. Dus ben ik deze week ook maar aan het jam maken geslagen. Toffe perenjam voor Sylvia.

 

Perenjam

Maken

Ingrediënten

  • 500 g peren (geschild, zonder klokhuis)
  • Sap van 1 citroen
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 250 g confituursuiker

Bereidingswijze

  • Snijd de peren in stukken en doe ze samen met het citroen- en sinaasappelsap in een pan.
  • Haal het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met het stokje in de pan.
  • Zet op het vuur en laat 10 minuten afgedekt koken.
  • Vind je de stukjes peer hierna nog te grof, dan kun je met een pureestamper de moes nog iets fijner maken.
  • Voeg daarna de confituursuiker toe, goed doorroeren en laat nog een paar minuten pruttelen.
  • Vis het vanillestokje uit de jam en giet de hete jam in steriele potjes. Sluit ze met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Meer met peer? … Perenspoom!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak