PEPERNOTEN MAKEN IS KINDERSPEL

Dat hele verhaal dat pepernoten eigenlijk geen pepernoten maar kruidnoten zijn en dat pepernoten van origine van die taaitaaibrokken waren, sla ik even over als je het niet erg vindt. Dat verhaaltje heb ik de afgelopen weken werkelijk op elke blog, kook-column, tijdschrift en wat al niet meer zei voorbij zien komen dus dat geloof ik nu wel zo’n beetje….en nu heb ik het er toch over gehad.

Al moet ik zeggen dat het originele pepernoten recept, waar men overigens van weet dat het ook al in de 17e eeuw gebruikt werd, een byzonder en lekker recept is. Het is een recept zonder melk en boter waardoor het deeg nauwelijks bederfelijk is. Wel is het een stuk bewerkelijker en je moet het deeg een aantal dagen de tijd geven om op smaak te komen. Aangezien die ouwe vanavond al voor de deur staat …

Kortom, zo maak je zelf pepernoten… ehh kruidnoten,… whatever.

Pepernoten

 Maken

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram koude roomboter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 4 el melk

Bereidingswijze

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en een mespuntje zout boven een kom.
  • Doe er de bruine suiker bij.
  • Voeg de koude boter toe en kneed door elkaar
  • Voeg nu lepel voor lepel de melk toe tot dat het een mooi homogeen deeg is.
  • Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
  • Maak kleine balletjes, druk die een beetje plat en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ongeveer 15 min op 170 graden bruin en gaar.

Notes

*** Je kunt de pepernoten 3 dagen in een goed afgesloten bakje of koekblik bewaren.
*** Heb je daarna nog pepernoten over, (lijkt mij totaal onwaarschijnlijk) dan kun je ze heel goed verwerken in rodekool of een runderstoof.
*** Heb je echt geen zin of tijd om te bakken; wist je dat je tegenwoordig het hele jaar door pepernoten kunt kopen in de pepernotenwinkel?!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak