Gekonfijte Tomaten maken

Een tijdje terug was ik op vakantie in Spanje. De reis ging van Sevilla dwars door Andalusië, langs de Costa de la Luz en naar Castilla La Mancha.
Het was een bijzondere reis, maar ik ga er geen doekjes om winden, de Spaanse keuken is niet helemaal mijn keuken.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op tapas! Er kan mij bijna nooit te veel knoflook in een gerecht zitten en tijm en rozemarijn behoren tot mijn favoriete kruiden, maar na een week Spaans eten begon ik visoenen van grote maaltijdsalades te krijgen en te dromen over velden vol groene groentes. De Spaanse maaltijd bestaat eigenlijk uitsluitend uit vlees, vis en op zondag vlees en vis gecombineerd met rijst, ook wel bekend als paella.
Er komt nauwelijks groente aan te pas, tenzij je patatas bravas als groente ziet. Gelukkig ben ik niet principieel vegetariër want dan heb je het heel zwaar in Spanje. Kip vinden de meeste Spanjaarden al behoorlijk vegetarisch. En over biologisch moet je überhaupt niet beginnen! (de meer kosmopolitische steden als Barcelona en Madrid misschien uitgezonderd)

De Spanjaarden zijn op de Japanners na de grootste vis, schelp- en schaaldiereneters ter wereld. En oké, eerlijk is eerlijk de vis, gamba’s en inktvis in Andalusië waren kakelvers en erg lekker.

Afijn, mijn culinaire hoogtepunt van de reis was dan ook, niet geheel verrassend, het vegetarische groentetorentje met geitenkaas en gekonfijte tomaten. En het was vooral de gekonfijte tomaat die mij zo verraste.

Gekonfijte Tomaten

Maken

Ingrediënten

 • Tomaten
 • Zout
 • Peper
 • Suiker
 • Verse tijm & knoflook optioneel

Bereidingswijze

 1. Ontvel de tomaten.
 2. Snij ontvelde tomaten in tweeën en haal de kern en de pitjes eruit.
 3. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
 4. Strooi tijm, flink veel suiker, olijfolie, peper en zout over de tomaten.
 5. Leg de tomaten 3 à 4 uur in een voorverwarmde oven van 80°.
 6. Wil je de tomaten iets meer gedroogd hebben experimenteer dan met de oven iets hoger zetten of ze langer in de oven laten liggen.
 7. Ook met de verhouding suiker en de hoeveelheden tomaten is het een kwestie van uitproberen.

Notes

***Als je de gekonfijte tomaat niet direct gaat serveren kun je de tomaten bewaren in een weckpotje dat je tot de rand toe vult met olijfolie.

Ook lekker Spaans; Crema Catalana! 

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak