BROODJE SURF & TURF OP Z’N SPAANS

Enige tijd geleden schreef ik hoe ik voor het eerst in aanraking kwam met kitesurfen… in de meest letterlijke zin van het woord wel te verstaan 😉

Het enige wat nog ontbrak aan het verhaal was een toepasselijk recept; wat te denken van een broodje Surf & Turf op z’n Spaans?!

Surf & Turf wil zo veel zeggen als iets uit de zee en iets van het land in één en hetzelfde gerecht. Surf & turf is veel meer dan alleen de Amerikaanse variant van rund met kreeft! In Spanje is de combinatie van vlees en vis in hetzelfde gerecht veel voorkomend; denk maar aan Spanjes bekendste gerecht paella, waar vaak een combinatie van kip of konijn en zeevruchten in zit.
In het Catalaans noemen ze dat “mar i muntanya” Zee en gebergte… klinkt mooi he?

Afijn, van noordelijk Spanje terug naar het aller zuidelijkste puntje, want daar vond ik de inspiratie voor dit lunch- pintxo- broodje- tappas- gerechtje. Broodje Surf & Turf op z’n Spaans…

Broodje Surf & Turf

Maken

Ingrediënten

 • Stuk stokbrood
 • Zelfgemaakte whisky- cocktailsaus (zie link onderaan)
  1 Tomaat
 • Rauwe grote garnalen
 • Chorizo
 • Scheutje olijfolie
 • Peterselie

Berijdingswijze

 1. Maak eerst de whisky- cocktails saus (zie voor recept de link hieronder)
 2. Snijd de tomaat in parten en verwijder de zaadjes, snijd hierna in kleine stukjes en zet even apart.
 3. Pel de knoflook en hak met mes in stukjes.
 4. Snijd de chorizo in plakken
 5. Mocht je bevroren garnalen hebben, zorg dat ze ontdooid en uitgelekt zijn.
 6. Zet een bakpan op het vuur en verwarm de olijfolie. Als de olie goed heet is gooi je alle garnalen die je nodig hebt, de chorizo en de knoflook in de pan. Garnalen mogen niet te lang in de pan; zodra ze roze kleuren draai je ze om. Zijn ze aan beide zijden roze dan zijn ze klaar. Dit duurt niet langer dan een paar minuten.
 7. Indien nodig pel je de garnalen. Daarna rijg je de garnalen en de chorizo om en om aan een prikker.
 8. Snijd een stuk stokbrood doormidden, besmeer met de wiskysaus, leg daaroverheen de tomaten en leg er een spies met garnalen en chorizo bovenop. Garneren met verse peterselie en voor de liefhebber eventueel besprenkelen met wat citroen.

Zelfgemaakte  whisky- cocktailsaus (voor op dit broodje) is echt veel lekkerder dan uit een potje en helemaal niet moeilijk om te maken! zie voor recept hier

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak