GEWOON BROOD ZONDER KNEDEN

Het was een mooie dag, als je in ogenschouw neemt dat het al eind december is, niet te koud, niet te nat. Het is donker, de markt loopt langzaam ten einde en de marktlieden zijn al aan het inpakken.
Er loopt een dame met grote passen recht op de kraam af. Hijgend roept ze direct tegen de rondborstige verkoopster: “Ik wil een brood.” “Dat kan” roept de verkoopster joviaal, “wat voor een brood had u gehad willen hebben?”
“Gewoon een brood, een gewoon brood!” Geërgerd maakt ze een sissend geluid. De verkoopster laat zich niet van de wijs brengen. “Wat is voor u een gewoon brood?” ”Een tarwebrood… een gewoon brood is van tarwe, dat weet iedereen!”

“Maar natuurlijk hebben wij ook heerlijk brood gemaakt met tarwe. Ik neem aan dat u met gewoon dan ook bedoelt een brood op basis van gist en geen zuurdesem?”

De vrouw laat een heel arsenaal aan geluiden ontsnappen. “In dat geval hebben wij bijvoorbeeld een pain de bianco, een Landbrood of een…”
“Laat maar dit gaat niet werken.” Ze draait zich resoluut om en loopt weg, al uitroepend “ik wil een gewoon brood, belachelijk belachelijk!” Met grote passen stiert ze de markt af; de verkoopster hoort haar nog net iets zeggen over mensen zonder verstand van zaken voordat haar stem wegsterft in de mist…

 

Brood zonder kneden bakken

Ingrediënten

  • 400 gram (biologische) tarwebloem
  • 2 theelepels zout
  • kwart theelepel instant gist
  • 3 dl lauw water
  • Verder heb je voor dit recept een gietijzeren pan met deksel nodig, die in de oven kan. (Ook wel Dutch oven of cocotte)

Bereidingswijze

  1. Eerst de droge ingrediënten mengen, dan het lauwe water erbij, alles doorroeren totdat het een bol vormt. (niet kneden dus 😉 ).
  2. De beslagkom afdekken met folie en +/-12 uur op kamertemperatuur met rust laten. Als het goed is, is het deeg na 12 uur een vrij dunne massa, in volume toegenomen en iets donkerder van kleur. Er zitten allemaal luchtbelletjes in en het ruikt naar gist.
  3. Verwarm de oven, met de pan met deksel er in, op 250 graden.
  4. Leg bakpapier op het aanrecht bestuif dit met wat meel en schraap het deeg van de kom op het bakpapier.
  5. Als de oven op temperatuur is, haal je de pan uit de oven en doet het bakpapier met het deeg in de pan. Deksel erop en een half uur in de oven laten staan. Daarna nog ongeveer 15 minuten zonder deksel.

Notes

***Dit brood is met tarwebloem gemaakt, maar als je nou een minder gewoon brood wilt kun je natuurlijk variëren met de ingrediënten door andere meelsoorten te gebruiken of er zaden aan toe te voegen. Het brood heeft een perfecte structuur met een mooie knapperige korst en luchtig, maar ook weer niet te licht van binnen. Met maar drie ingrediënten. Als je ‘s avonds toch in de keuken staat om te koken roer je tussendoor in 2 minuten de ingrediënten door elkaar en zet het deeg aan de kant. De volgende ochtend stap je je bed uit, doet de oven aan en schuift het brood erin. Tegen de tijd dat je gedoucht en aangekleed bent, ruikt je hele huis naar vers brood. Zo simpel is het.

Ik kan me er niets bij voorstellen, maar mocht je toch brood overhouden dan kun je altijd nog tosties maken 😉

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak