WORTEL MET SINAASAPPEL UIT DE OVEN

Wist je dat de wortel van oorsprong niet oranje is?! De originele wortelkleuren zijn zwart, paars, rood en geel. Dan is er ook nog de wilde witte wortel. Tegenwoordig worden deze gekleurde wortelen als exclusief gezien en verkocht als delicatesse.
Pas in de 16e eeuw werden voor het eerst oranje wortelen gekweekt, naar het schijnt hier in de lagen landen. Alle oranje wortelen vinden dus hier hun oorsprong.
Wortel staat in Europa pas sinds de late Middeleeuwen op het menu, maar buiten Europa worden al veel langer wortelen gegeten.

Wortel bevat veel suiker, maar liefst 6%.
Als je ze op laag vuur, in weinig water, langzaam kookt komen de suikers beter tot hun recht. Vandaar dat ze ook zo geschikt zijn om door stoofschotels te doen; denk aan boeuf bourguignon, in een curry of de bolognaisesaus.
Door al die suikers zijn ze ook uitermate geschikt om taarten of om andere zoetigheden mee te bakken. Maar in verband met de Nieuwjaarsresoluties (ja, nog steeds) moet ik die worteltaart nog even uitstellen.
Een andere manier om de suikers van de wortels goed tot hun recht te laten komen is ze langzaam in de oven garen. Ander voordeel van ze in de oven garen is dat de vitamines niet samen met het kookvocht door de gootsteen verdwijnen. Lekker en gezond, wat wil een mens nog meer…

Wortel met sinaasappel uit de oven
Maken

Ingrediënten

  • +/- 10 (gekleurde) worteltjes
  • 1 dl sinaasappelsap
  • Heel klein beetje citroen
  • Verse rozemarijn
  • honing voor de liefhebber

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg een stuk bakpapier op een bakblik.
  • Schil de wortelen met een dunschiller en leg ze op het bakpapier.
  • Schenk het sinaasappelsap en een heel klein beetje citroen over de wortelen.
  • Doe de rozemarijn erbij en strooi er wat zeezout over.
  • Vouw het bakpapier nu goed dicht.
  • Stoof de wortelen in 30 minuten gaar.
  • Controleer of de wortelen goed gaar zijn door er met een vork in te prikken. Mochten ze nog niet gaar zijn vouw dan het bakpapier weer dicht en verleng de kooktijd met 30 minuten.

Notes

***Je kunt op dit recept eindeloos variëren. Wil je de wortelen toch zoeter schenk er dan voor ze de oven in gaan nog wat honing overheen. Bij die honing past dan weer prima wat geitenkaas. In plaats van rozemarijn kan je ook tijm gebruiken of… geen kruiden meegaren maar later verse peterselie toevoegen. In plaats van citroen is het iets zoetere Balsamicoazijn ook erg lekker, maar wijn is ook een prima alternatief… Afijn, u begrijpt wel wat ik bedoel….

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak