VLIERBLOESEM-SIROOP

“overal bloemen in alle kleuren, vormen en maten; zo mooi!”

Het schiet al lekker op met de opwarming van de aarde; het was de warmste meimaand in drie eeuwen, dus dat is genieten. Het is eind mei en de vlierbloesem staat al volop in bloei, veel eerder dan ik gewend ben. Tijd om de vlierbloesem te gaan plukken voor de vlierbloesemsiroop, een jaarlijkse traditie.

Ik weet ondertussen waar ik wezen moet.
In de zomer is het hier zo vol begroeid dat je de snelweg en treinbaan niet meer ziet en je je bijna in de natuur waant. Er groeit hier zoveel vlier dat er volgens mij genoeg is om de hele stad te voorzien van siroop. Waar ik ook zo blij van word is dat ze sinds enige jaren niet meer maaien en dus tiert het onkruid welig… overal bloemen in alle kleuren, vormen en maten; zo mooi!

Fijne bijkomstigheid; je ziet geen insecten meer. Je kunt buiten rustig genieten van je vlierbloesemsiroop zonde hommels, wespen, bijen met hun bijtjes in zwermen en in rijtjes. Dat was vroeger wel anders! Ik heb daar zelf mijn steentje aan bijgedragen met mijn onderhoudsvrije tuin. Zo koop ik nooit onbespoten groenten of fruit, sowieso gifvrij eten, onzin en te duur, nee dat geld geef ik liever uit aan een extra vliegvakantie! Daar plukken we nu de vruchten van, of in dit geval de vlierbloesem…. Gebbetje natuurlijk!

Vlierbloesemsiroop

 Maken

Ingrediënten

  • een tas vol vlierbloesem
  • 5 liter water
  • 2,5 kilo suiker (wordt een behoorlijks zoet siroopje)
  • 1 citroen (of een paar lepels citroenzuur uit een potje)
  • Keukenbenodigdheden:
  • kaas- of theedoek
  • trechter
  • flessen voor +/- 6 liter

Bereidingswijze:

  1. Leg de vlierbloesem even buiten zodat die paar insecten nog kunnen wegkomen.
  2. Verwijder alle groene steeltjes.
  3. Vul een soeppan met bloemen en 5 liter water. Laat het een dag of nacht trekken.
  4. Zeef de vlierbloesem met behulp van een theedoek. Druk de bloemen goed uit.
  5. Meng het vlierbloesemwater met 2,5 kilo suiker en een paar eetlepels citroenzuur. Breng aan de kook en laat de suiker goed op te lossen.
  6. Vul de goed gesteriliseerde flessen met de siroop.
  7. Draai meteen de deksel erop, als het goed is zuigt de fes zich vanzelf vacuüm.
  8. Gebruik je sap van een citroen dan is de siroop 2 à 3 maanden houdbaar. Gebruik je citroen uit een flesje dan schijnt de siroop wel een jaar houdbaar te zijn, maar zo lang blijft hij bij mij nooit in de kast staan, dus ik spreek niet uit ervaring.

Hoe zat het ook alweer met het steriliseren van de flessen:

Nog wel lege potjes in de kast maar geen dekseltjes meer of andersom? Bij Dille en Kamille kun je losse dekseltjes, potjes, rubberen weck- ringen, potten en flessen kopen. 
Je kunt potjes en flessen in kokend water of in de oven steriliseren, maar met grote flessen is de oven wel zo handig.
Was de flessen goed met warm water en zeep. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de flessen op het rooster of zet de potjes met de opening naar boven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen.
Om de deksels en de rubberen ringen te steriliseren leg je ze even in kokend water.
Je kunt ze maximaal één uur op een droge theedoek laten staan. Daarna moet je ze weer opnieuw steriliseren.

….en met die zelfgemakte vlierbloesemsyroop kun je heerlijk ijs maken; vlierbloesemijs!Of vlier-jellies.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak