Soep, de makkelijke gezonde magere budgetmaaltijd!

Januari is traditiegetrouw de maand van de goede voornemens. Voor mensen die als voornemen hebben gezonder te willen leven, of een tijdje te willen letten op de lijn of op het budget… heb ik maar 1 antwoord… SOEP!

 

Waarom we allemaal aan de soep moeten

  • Soep bestaat vaak uit groente met groente met groente, beregezond dus en zo heb je in een klap al je vitamine en mineralen binnen.
  • Zo kom je niet alleen gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten, het helpt ook bij het op peil houden van je Vochthuishouding.
  • Er is uit verschillende onderzoeken gebleken dat je na het eten van soep lang een verzadigd gevoel houdt, langer dan bij het eten van alleen vast voedsel. Je kunt ook een soepje eten voor de hoofdmaaltijd, dit zorgt ervoor dat je minder eet. Ideaal voor iemand die op de kilootjes wilt letten.
  • Verder is gebleken dat mensen die met enige regelmaat soep eten, gemiddeld minder last van overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte hebben.
  • Voor een paar euro heb je al een heel grote pan zelfgemaakte gezonde soep op tafel staan, Ook mooi meegenomen voor eenieder die op de centjes wil of moet letten.
  • Last but not least , soep maken is een van de makkelijkste manieren om kliekjes te verwerken. 50 kilo voedsel per persoon per jaar verdwijnt nog steeds in de vuilnisbak. Alle huishoudens samen verspillen zo bijna 100 duizend volle vuilniswagens vol goed voedsel! En als we het dan toch over goede voornemens hebben…

Geen pakjes of zakjes!

Ik heb het dan natuurlijk wel over zelfgemaakte soep! Pakjes, zakjes en blik bevatten ze vaak veel te veel zout en soms ook overbodig toegevoegde suikers, en dan heb ik het nog niet eens over de kleur- geur- en conserveringsmiddelen. Het goede nieuws is dat zelf soep maken vaak net zo makkelijk is!
Voor de mensen die, om wat voor een reden dan ook, op de calorieën willen letten: de meeste soepen zijn vrij mager, maar room, boter, spekjes en vette kaas maken ook van soep een calorieënbom. Ook aardappelen, pasta, rijst en bloem geven een soepje meer calorieën. In plaats daarvan kun je eventueel binden met pompoen of knolselderij.

Bewaren…

Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen en zet hem pas in de koelkast als hij echt koud is. Je kunt soep beter niet te lang op kamertemperatuur laten staan en ook meerdere keren opwarmen is onverstandig. Op die manieren krijgen bacteriën vrij spel. Verwarm bij het opnieuw opwarmen alleen wat je nodig hebt.
Afijn, allemaal aan de soep dus!

Hier een lijstje met links naar heerlijke soeprecepten om je door te laten inspireren: *Linzensoep *Knolselderijsoep met paddenstoelen *Italiaanse groentesoep *Mexicaanse-zoete-aardappelsoep 
*Pompoensoep
 *Franse uiensoep *Gazpacho  *Curry-kokos-bloemkoolsoep 
*Erwtensoep* … Eet smakelijk!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak