SINAASAPPELJAM ZONDER SINAASAPPELSCHIL

Denk ik aan sinaasappel en sinaasappeljam dan denk ik aan de zon. Echt iets om in de zomer te maken dacht ik, maar niets is minder waar. Voor de klassieke sinaasappelmarmelade worden bittere sinaasappels gebruikt, pomeransen en die worden in de winter geoogst, echte winterjam dus.

Dus toog ik naar de boerenmarkt, waar mij al snel duidelijk wordt gemaakt dat het winterseizoen nu echt voorbij is (godzijdank!) en dus zijn er geen pomeransen meer te koop. Niet getreurd; maak ik in plaats van de klassieke marmelade, “gewone” sinaasappeljam.

Iets onzeker over het hoe en wat roep ik de hulp in van jam makende vriendin Sylivia; die mij niet alleen een recept geeft maar ook vertelt over de schoteltjestruc.

Sinaasappeljam

 Maken

Ingrediënten

  • 500 gram Sinaasappels (schoongemaakt)
  • tussen de 250 en 330 gram geleisuiker speciaal
  • halve citroen

Bereidingswijze

  • Voor deze jam willen we alleen het vruchtvlees en het sap van de sinaasappels gebruiken, zonder velletjes, pitten of schil. Het is nogal gepruts om alle velletjes te verwijderen maar de makkelijkste manier vind ik: Halveer de sinaasappels en lepel ze boven een pan uit met een klein theelepeltje. Op deze manier blijven alle velletjes achter. (zoals je ook een grapefruit eet?)
  • Totaal heb je 500 gram sinaasappel partjes en sap nodig.
  • Voeg het sap van een halve citroen toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Voeg de geleisuiker toe.
  • breng opnieuw aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken.
  • Controleer met het schoteltje (zie tekst) of de jam klaar is en schenk ik gesteriliseerde potten.

Notes

*** Ook erg lekker met bloedsinaasappels of een combinatie van gewone-, bloedsinaasappels en bijvoorbeeld grapefruit.
*** Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en na het schillen de sinaasappel in stukjes snijden en met velletjes en al in de pan gooien. Ik geef er niet de voorkeur aan, maar het kan wel….
*** De schoteltjestruc om te controleren of de jam lang genoeg heeft staan koken: Plaats voor je begint een schoteltje in de koelkast. Als je denkt dat de jam klaar is doe je een lepeltje jam op het schoteltje. Als de jam stolt en niet meer uitloopt is hij goed.

Houd je van jam maken dan is deze vijgenjam met balsamico misschien ook iets voor jou?
De sinaasappeljam en vijgenjam zijn beide heerlijk bij een kaas- of borrelplankje!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak