Paas Pavlova voor Anna

Pavlova is een zoet op meringue gebaseerd dessert met een knapperige korst en zacht en licht van binnen. Het is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Dat op zich is al reden genoeg voor mij om fan te zijn, want ik ben nog steeds een gepassioneerd dansliefhebster!

Het dessert wordt verondersteld te zijn gemaakt ter ere van de danseres ten tijde van haar tournee door Australie en Nieuw-Zeeland in de jaren 20. De nationaliteit van de maker is vele jaren een bron van discussie geweest tussen de twee naties en tot op de dag van vandaag claimen beide landen dat Pavlova zijn oorsprong kent in hun land.
Het dessert is een belangrijk nationaal gerecht  in beide landen, en wordt vaak geserveerd tijdens feestdagen en bij bijzondere gelegenheden en is enorm populair.

Het grote verschil tussen de Pavlova en een grote meringue is de toevoeging van maizena, wat resulteert in de Pavlova met een krokante en knapperige buitenkant en een zachte, vochtige marshmallowachtige binnenkant, in tegenstelling tot de meringue die meestal van binnen en van buiten stevig is. De consistentie maakt ook dat Pavlova aanzienlijk kwetsbaarder is dan meringue.

Pavlova wordt traditioneel belegd met een topping van slagroom en vers fruit: meestal zijn dit bosvruchten zoals aardbeien, rode bessen, frambozen etc. Uiteraard kun je met de topping eindeloos variëren. Persoonlijk vind ik bosvruchten de perfecte combinatie.  De Pavlova is zo zoet dat het glazuur spontaan van je tanden springt, de bosvruchten zijn iets zurig dat maakt het een frisse en goede combinatie.
Dat gezegd hebbende, heb ik voor de paasdagen gekozen voor een abrikozen en passievruchten topping.

Pavlova

Maken

Ingrediënten

  • 6 eiwitten
  • 300 g suiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el azijn

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Klop met een mixer de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt.
  • Meng de maïzena met de azijn, zorg dat er geen klontjes meer in het maizenapapje zitten en doe het papje door het eiwitschuim.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Maak op de bakplaat 6 kleine 1 persoons, of een paar grotere Pavlova’s van het eiwitschuim en laat ze 2,5 uur drogen in de oven op boven- en onderwarmte 100 °C.
  • Laat de Pavlova’s in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen.

Notes

*** De eiwitten mogen tijdens het kloppen niet in aanraking komen met vet!! Gebeurd dit wel dan lukt het niet meer om de eiwitten goed stijf te kloppen. Dit is ook de rede dat er geen druppel eigeel door de eiwitten mag zitten. Om extra te ontvetten maak ik de beslagkom schoon met een druppeltje citroen.

Er zijn wel meer nacherechten met een bijzondere geschiedenis; crêpe Suzette of Poire belle Hélène en de overspelige prins. Kijk voor alle nagerechten hier →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak