Italiaanse groentesoep

Deze soep lijkt op de Italiaanse soep ribollita, die ook met cavolo nero en witte bonen wordt gemaakt. Ribollita betekent letterlijk ‘opnieuw koken’ Omdat het de traditie is deze soep een dagje te laten staan en hem de volgende dag opnieuw te koken. De tweede dag zijn de smaken nog intenser en lekkerder. Wat dat betreft is elke soep een beetje een ribollita.

Ik weet het leuk te brengen, maar in werkelijkheid is dit niets meer of minder dan wat ingrediënten die ik over had van een Italiaanse maaltijd, bij elkaar in een pan met bouillon. Een soort minestronesoep. Als ik goed ben geïnformeerd is dit ook niets meer of minder dan een Italiaanse kliekjessoep. De ingrediënten vormden, al zeg ik het zelf, een zeer geslaagd soepje. De Italiaanse groentesoep met gnocchi viel zo in de smaak dat ik tegenwoordig de ingrediënten er speciaal voor in huis haal.

Italiaanse Groentesoep
Maken

Ingrediënten

Voor 1 1/2 liter soep

 • 1 1/2 liter groentebouillon
 • Flinke scheut olijfolie
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 paprika
 • 1 winterwortel
 • 2 stengels selderij
 • Cavolo nero (palmkoolbladeren)
 • 1/2 salami
 • 200 gram gnocchi
 • blikje witte bonen

 

Bereidingswijze

 1. Snipper uitje, hak de knoflook in stukjes en snijd wortel, selderij, paprika in niet al te kleine stukken. Snijd de bladeren van de palmkool in grove repen en de de salami in blokjes.
 2. Verwarm in een grote pan een scheut olijfolie en fruit het uitje en de knoflook samen met de salami. Als de uitjes glazig zijn voeg de selderij, wortel, palmkool en paprika toe, terwijl je alles rustig doorroert fruit je deze ook even mee.
 3. Voeg nu de groentebouillon toe en laat alles ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen.
 4. Na 10 minuten de bonen even in een vergiet onder de kraan afspoelen en daarna bij de soep doen en deze nog 5 minuutjes mee laten sudderen.
 5. Voeg als je denkt dat de soep klaar is pas de gnocchi toe en laat deze 1 minuut op hoog vuur meekoken.

Notes

*** Cavolo nero is op zijn Nederlands palmkool, of wordt soms ook wel zwarte kool genoemd.
*** Op de foto staat zo’n echte mooie gedroogde salami…echter de salami die ik voor de soep gebruik is de wat goedkopere, iets vettiger en zachtere salamiworst die je ook gewoon in de supermarkt kan kopen. Ik weet niet of dat heel erg authentiek Italiaans is, maar ik vind het lekkerder in de soep dan de gedroogde worstjes.
*** Laat je de salami weg dan heb je een heerlijke vegetarisch/ veganistisch soepje.
***Uiteraard is het lekker om groentesoep van zelf getrokken groente bouillon te maken, maar ik begrijp prima dat je niet altijd de tijd hebt of als je een eenpersoonshuishouden hebt niet altijd alle spullen in huis hebt om verse bouillon te maken; gelukkig hebben ze bouillonblokjes uitgevonden 😉

Op zoek naar een lekker soeprecept? Kijk dan hier bij alle soeprecetpen →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak