Groentetorentje

Wat is het heerlijk weer! De lente slaan we dit jaar over en we gaan rechtsreeks door naar de zomer. Vandaag komt het kwik op veel plaatsen zelfs boven de 25 graden. Dan te bedenken dat het 10 dagen geleden nog sneeuwde.

Ik houd van alle seizoenen en ik behoor tot die enkele Nederlander die niet de hele winter smachtend naar de zomer, loopt te klagen. Maar zodra de zon gaat schijnen besef ik me pas dat ik hem gemist heb. Het is een soort  “ooo jaa, zo was het” gevoel.  Mijn lichaam snakt naar de warmte. Gretig absorbeert mijn huid elke zonnestraal en zet die meteen om in blije-stofjes. Als de zon schijnt ziet de wereld er anders uit.

En dus ga ik naar buiten waar de vogeltjes fluiten, maar niet zonder jullie eerst nog het recept van het groentetorentje te geven; zoals ik vorige week heb beloofd.

Groentetorentje
Maken

Ingrediënten

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • gekonfijte tomaten
 • (of gewone tomaten + een potje gedroogde tomaten)
 • 4 kleine plakken zachte geitenkaas
 • peper
 • zout
 • verse tijm
 • Honing of balsamico siroop

Bereidingswijze

 1. Snijd de aubergine in dikke gelijkmatige plakken, bestrooi de plakken met zout en laat ze 30 minuten liggen. Na 30 minuten droogdeppen met keukenpapier.
 2. Snijd de courgette in plakken van ongeveer dezelfde dikte als de aubergine. Doe de courgette- en aubergineplakken in een kom en marineer met wat olijfolie, zout peper en verse tijm.
 3. De courgette en de aubergine in een grilpan grillen. De courgette niet te lang grillen dan worden ze slap en sompig, voor de aubergine daar in tegen mag je de tijd nemen want van te rauwe aubergine kun je behoorlijk buikpijn krijgen.
 4. Snijd de tomaat en als nodig de geitenkaas in plakken en stapel de ingrediënten in een mooi torentje.
 5. Leg extra gekonfijte tomaten (of de gedroogde tomaten uit een potje) op het bord en schenk over het torentje wat extra honing of balsamico siroop.

Notes

*** Let er op bij het kopen van de groente dat courgette, aubergine en tomaat ongeveer dezelfde grootte hebben.
*** Er zijn verschillende manieren om het groente torentje te bereiden: je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om de groente in de oven te garen . Dit kan handiger zijn als je grotere hoeveelheden klaarmaakt.

Het groentetorentje is vooral erg lekker met zelfgemaakte gekonfijte tomaten ! Hier lees je hoe je die maakt…

Voor degene die het vorige week hebben gemist hier mijn verhaal over mijn rondreis door Andalusië die begon in Sevilla.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak