GEVULDE APPELTJES UIT DE OVEN
September en oktober is traditiegetrouw tijd van de appeloogst.
Ik dwaal af in mijn herinneringen en zie manden vol appels bij ons in de keuken staan. Wij hadden vroeger de grootste appelboom die ik ooit in mijn leven gezien heb!! Althans, dat kan misschien een iets vertekend beeld zijn, want ik was een jaar of 5. Maar ik hou de herinnering graag in stand.
Het plukken was een hele onderneming, mijn vader ging dan met ladders en zelfgemaakte appel-pluk-stokken in de weer. Manden vol appels verzamelden zich in de keuken, waarna alle appels in een bak water werden gelegd. Vol verwondering en afgrijzen bekeek ik dan hoe de beestjes uit de appels kwamen kruipen. Want de beestjes bleken ook van appels te houden…
Wat doe je dan met al die appels? Je eet appels tot ze je neus uitkomen, geeft appels aan de buren, je maakt appelmoes, appeltaart en gevulde appeltjes met vanillesaus uit de oven. Die appeltjes uit de oven maakte mijn moeder nog wel eens; hier haar recept.
Warme Appeltjes
Maken
Ingrediënten
- 4 appels
- klontje boter
- rozijnen
- bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje gemalen nootmuskaat
- snufje gemalen kruidnagel
- vanillevla (zelfgemaakt of uit pak)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Schil de appels en boor de klokhuizen eruit. (hoe groter het gat hoe meer vulling erin past 😉
- Meng de overige ingredienten, behalve de boter in een kom en vul de appels hiermee.
- Leg op elke appel een klontje boter
- Zet de appels in een ovenschaal, 40 a 45 minuten in het midden van de oven.
- Vlak voordat de appeltjes klaar zijn, de vanillevla maken of opwarmen.
- Als de appeltjes klaar zijn deze overgieten met de warme vanillevla.
Notes
***Dit is een basis recept, maar uiteraard kun je hier goed op varieren. Denk aan een vulling met noten of/ en marsepein, een scheutje wijn of likeur, vanille of speculaaskruiden enzovoort.
***Hoeveelheden zijn nogal afhankelijk van hoe groot de appels zijn en hoeveel vulling je wilt gebruiken.
***datzelfde geldt voor hoe lang de appels in de oven moeten staan.
De foto’s zijn gemaakt op landgoed de Olmenhorst, waar appels ging plukken. (hier vind je het hele verhaal en meer foto’s)
Ook zelf appels plukken op landgoed de Olmenhorst? Kijk dan hier voor meer informatie →
Tastyshot
This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Website│Design by Gitta Polak