VERSCHIL TUSSEN CREMA CATALANA EN CRÈME BRÛLÉE
Crema Catalana en crème brûlée het eeuwige twistpunt tussen de Fransen en de Spanjaarden: welke was er eerder. Talloze experts hebben zich erover gebogen. Het ziet er naar uit dat de Engelsen hun burnt cream hebben meegenomen naar Catalonië, of misschien is het wel op twee of drie plaatsen tegelijk ontstaan? De twee versies van dit toetje met een gebrand suikerlaagje zijn op het eerste gezicht niet van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo wordt crema Catalana doorgaans met melk en maïzena gemaakt, terwijl het hoofdbestanddeel van crème brûlée room is; de crema Catalana is dus iets lichter dan de crème brûlée. De crema Catalana wordt gekookt in een pan op het vuur, de crème brûlée word au bain-marie bereid. De smaakmakers van de Spaanse variant zijn traditioneel een kaneelstokje en eventueel steranijs en sinaasappel of citroen, terwijl de Franse versie uitsluitend met vanille wordt gemaakt. En als je het helemaal goed wilt doen, gebruik je voor crema Catalana een gloeiend heet ijzer; bij crème brûlée mag ook een hete grill of vlam worden gebruikt voor het karamelliseren. Al vind ik een gasbrandertje wel zo makkelijk. Dat gezegd hebbende, je kunt natuurlijk best de 2 recepten een ietsiepietsie doorelkaar halen, zoals ik in het onderstaande recept heb gedaan.
Hoe dan ook, dat moment dat je met je lepeltje op een dun hard laagje suiker tikt… “krak” en dan… de zachte romige crème eronder….hhhmmmm
Crema Catalana
Maken
Ingrediënten
**De crema**
**Het suikerlaagje**
Bereidingswijze
***Het suikerlaagje***
***De afwerking***
Op zoek naar een lekker dessert, wat te denken van Crêpe Suzette?! Of misschien toch liever poire belle Helene? Kijk dan snel hier →
Tastyshot
This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Website│Design by Gitta Polak