COLESLAW VERSUS KOOLSLA

Dit so called typisch Amerikaanse recept stamt uit de 17e vroeg 18e eeuw en is eigenlijk een typisch Nederlands recept. Het werd in de VS geïntroduceerd toen de Nederlanders Nieuw-Amsterdam stichten, wat later zou uitgroeien tot de stad New York.

Lijkt mij een vrij logisch verhaal, anders had de salade zeer waarschijnlijk wel cabbage salad geheten. Coleslaw is dus een fonetische verbastering van koolsla.Je kunt op deze coleslaw eindeloos variëren, zo zijn noten, rozijnen of cranberry’s een erg lekkere combinatie. Of je kiest ervoor te variëren al naar gelang het seizoen; zo kun je er in de herfst bijvoorbeeld appels door doen, in de winter spruitjes en in de lente radijsjes… Om maar een dwarsstraat te noemen.

Coleslaw
Maken

Ingrediënten

  • 1/2 rode kool
  • 1/2 witte kool of spitskool
  • 2 winterpenen
  • 1/2 cup, of +/- 8 eetlepels mayonaise
  • 1/2 cup, of +/- 8 eetlepels karnemelk
  • Appelcider Azijn
  • Eetlepel Honing of suiker
  • Verse peper
  • Zout

Bereidingswijze

  • Wortel raspen.
  • Snijd de kolen in kwarten en verwijder de harde kern. Verwijder zonodig de buitenste slappe bladeren en snijd de rest in dunne reepjes (kan ook met de keukenmachine als je die hebt)
  • Mix alles door elkaar.
  • Voor de dressing:

  • Gelijke delen mayonaise en karnemelk. Ik gebruik hiervoor de Engelse/ Amerikaanse cups, maar als je die niet in huis hebt dan komt 1/2 cup ongeveer overeen met 8 eetlepels, wat weer ongeveer 120 mililieter is.
  • Eetlepel honing toevoegen en azijn, peper en zout naar smaak.
  • Goed doorroeren.
  • Dressing door de salade doen.

Notes

*** Als je voor 1 of 2 personen coleslaw maakt is een ¼ witte, ¼ rode kool en 1 winterpeen meer dan genoeg.
*** Zoals ik al schreef eventueel noten, rozijnen, appel en/of seizoensgroenten toevoegen.
*** Koolsla kun je 1 a 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

En van de overgebleven rodekool kun  je rodekool met appeltjes maken; zie voor recept hier →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak