SINTERKLAAS, BORSTPLAAT EN PIEMELS

Mijn vrienden weten me meestal wel te vinden als ze een oppas nodig hebben en zo pas ik ook wel eens op de dochter van een vriendin. Op dit moment zijn er maar twee dingen die haar bezig houden. Als eerste natuurlijk Sinterklaas en minstens zo belangrijk; dat alle jongens een piemel hebben en meisjes niet.

Zo wordt de visite tegenwoordig begroet met het spontaan uitbarsten in een sinterklaasliedje, of het uitroepen van “mijn vader heeft een piemel”. Deze spontane begroeting is trouwens niet alleen voor intimi, maar ook voor die meneer of mevrouw in de supermarkt. Ik vind het reuze gezellig, maar haar moeder vindt het minder grappig en probeert haar bij te brengen dat je niet geacht wordt te pas en te onpas over piemels te beginnen. Ik zou me er niet al te druk over maken! Zeer binnenkort zal de fase aanbreken dat alle jongens stom zijn, inclusief hun piemels. Zolang er nog braaf sinterklaasliedjes worden gezongen voor de openhaard is er niets aan de hand. Daarna wat mij betreft ook niet! Maar ja dat is makkelijk praten, want het is niet mijn kleine meid.

We hebben het over Sinterklaas en piemels gehad nu nog even over de borstplaat.
Voor ik mij wendde tot het kookboek van Cees Holtkamp en Johna Freud De Banketbakker (Wat ik natuurlijk meteen had moeten doen!) heb ik eerst meerdere mislukte pogingen gedaan met recepten van andere Foodbloggers. Als je van bakken houdt vergeet dan de Foodbloggers en koop dit boek. Als het aan mij ligt, in mijn favorieten kookboekenwinkel: de kookboekhandel, al was het alleen maar omdat je dan een gesigneerd exemplaar kunt krijgen,  want de eigenaresse van de kookboekhandel is mede schrijfster van dit boek.

PS. Op 1 januarie 2023 sloot Johna Freud na 33 jaar haar kookboeken winkel.

Borstplaat

 Maken

Ingrediënten

  • 250 gram basterdsuiker
  • 80 gram slagroom
  • 25 gram boter
  • extra nodig: keukenthermometer

Bereidingswijze

  • Bekleed bakplaat, of andere hittebestendige ondergrond met bakpapier en maak het papier iets vochtig, leg hier eventueel vormpjes op.
  • Breng de suiker en de room aan de kook. Het liefst in een pan met een dikke bodem. Verhit de suiker-room tot 115 °C. Continu blijven roeren, zodat de suiker goed kristalliseert. 
  • Haal de gesmolten suiker van het vuur en doe de boter erbij en roer goed door.
  • Giet de warme massa snel in de vormpjes, of maak met een lepel kleine hoopjes.
  • Laat minstens een kwartier afkoelen tot kamertemperatuur en haal ze uit de vormpjes.

Notes

*** Heb je geen thermometer, verhit dan de suiker totdat deze mooi vloeibaar is. Als de suiker in een mooie vloeibare straal van de leperl loopt en een suikerdraad trekt die min of meer blijft staan, dan is de suiker klaar.
*** Voor chocolade-borstplaat  1 eetlepel cacaopoeder door de suiker mengen en mee verwarmen.
*** Variatie 2: roer, als de suikermassa dikker begint te worden, 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of pistachenoten door de suikermassa.
*** Variatie 3: ook kunt je een klein scheutje (natuurlijke) gekleurde limonade toevoegen voor het maken van gekleurde borstplaat.

Op zoek naar Sinterklaas recepten? Misschien valt dit pepernoten recept dan ook in de smaak?

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak