Een goede herfst kaas- borrelplank maken. Photography: © Gitta Polak for Tastyshot

Herfst Borrelplank

“Na anderhalf glas wijn heb ik rode koontjes en de slappe lach”

Ik ben dol op borrelen en dan bedoel ik niet zo zeer de alcohol, want na anderhalf glas wijn heb ik al rode koontjes en de slappe lach. Nee, mij gaat het meer om het fenomeen borrelen; even de boel de boel laten. Tijd voor elkaar, bijpraten, lachen, muziekje erbij, een drankje en een goedgevulde borrelplank. Het gebeurt hier nog wel eens dat het avondeten er dan bij inschiet.

Elk seizoen kent zijn eigen borrel, in de zomer heeft hier een mooie tempranillo en iets met alioli en tapas, denk ik de voorkeur. Maar er is geen ontkennen meer aan, de herfst is begonnen en hoe dol ik ook op de zomer ben, ik houd ook van de afwisseling van de seizoenen. Niets leuker dan na zonovergoten herfstmiddag en een mooie boswandeling, je zelfgeraapte kastanjes, beukennootjes te roosteren. Of na een plensbui op je kop en tot op de laatste draad doorweekt, snel een droge, onooglijk, maar o zo lekkere trainingsbroek aan en het gevoel dat je even niets meer hoeft.

Ideeën voor het samenstellen van een borrelplank

*Je kunt een borrelplank samenstellen aan de hand van een land of zelfs streek. Bijvoorbeeld: een Franse- Griekse- (met feta, tzaziki, olijven, dolma’s etc.) of Italiaanse- borrelplank. Of wat te denken van een Hollandse borrelplank; met Nederlandse kazen, zelfgemaakte bitterballen met of zonder vlees, boerenmetworst, Groningse mosterd en een goed lokaal gebrouwen biertje etc. Afijn, het idee is geloof ik wel duidelijk.
*Je kunt ook een lekkere wijn of bijzonder biertje als uitgangspunt nemen, waar je dan kaas en andere hapjes bij zoekt. Zodat je zeker weet dat alle kaas en happen goed bij de wijn of bier past.
*Zelf houd ik er van om een borrelplank samen te stellen aan de hand van het seizoen.

Zout en zoet, match made in haven

Herfst is het seizoen van de druiven, vijgen, peren, appels en pruimen. Laat dit nou fantastisch samen gaan met kaas! Zout en zoet is een match made in haven, denk maar aan drop of het nu zo populaire zeezoutkaramel. Je kunt dus prima fruit, jam, chutney of appelstroop bij de borrel serveren. Met zoveel zoet zou de borrelplank ook prima, op z’n Engels, als dessert kunnen dienen.

Herfst Borrelplank Op de foto

Ik heb me dus laten inspireren door de herfst en de combinatie van zoet en zout: Zoute gerookte amandelen, zoete gepofte kastanjes, peer, druiven, vijgen, appelstroop, een combinatie van vijgenjam & perenjam, crackers met zeezout en rozemarijn, zuurdesembrood met noten en rozijnen, Serranoham, Blaue Grube (In grotten gerijpte, volvette, smeerbare, Deense blauwader kaas, van koemelk.) Delice de Bourgogne (koemelk, witschimmel, triple-crème kaas)

Met dank aan maarten van Maartens Marktkraam op de Biologische Noordermarkt; voor het adviseren van de juiste kaas. Delice de Bourgogne is mijn nieuwe favoriet!

Tot slot

*Haal kaas en gedroogde worst (eigenlijk alles waar vet in zit) twee a drie uur van te voren uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. De smaken en geuren van kaas en worst komen dan goed tot hun recht.
*Gebruik voor elke kaas, paté, worst en dergelijke, een eigen mesje.
*Laat je informeren door een goede kaasboer. Ze kunnen je niet alleen van alles vertellen over kaas, maar ook over mooie combinaties en wat er bij te drinken.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak