HAPPY KALE DAY! & BOERENKOOLTAPENADE

Een aantal jaren geleden ontdekten de Hollywoodsterren kale, jawel de oer-Hollandse boerenkool. Er ontketende zich een ware rage! 1 Oktober werd zelfs tot nationale boerenkooldag gebombardeerd. (National Kale Day)

Het was nog net in de dagen an de superfoods (ik geloof dat we die hype gelukkig wel een beetje achter ons hebben gelaten) en boerenkool was de nieuwe superfood. Zit wel wat in, want boerenkool zit barstensvol met vezels en bevat meer vitamine C dan een sinaasappel en meer ijzer dan een biefstuk, althans dat zeggen ze. Wij lopen altijd wat achter op Amerika wat rages betreft, maar ook hier kregen we er een beetje van mee. Al denk ik dat het vooral de boerenkoolboeren en marketing- en reclameboys waren die er wel wat in zagen. Zo heeft de grootste grutter van Nederland een boerenkoolsite, boerenkool-faceboek- en boerenkool-instagramaccount met de bijbehorende merchandise. Ik heb altijd al een boerenkool-sweater willen hebben. Ineens kwamen er ook stapels met boerenkool-kookboeken uit. Zoals: fifty shades of kale, wie heeft het niet gelezen. Ik denk dat de gewone boerenkoolstamppot toch mijn favoriet blijft. Maar mocht de stamppot na een lange herfst en winter mijn neus uitkomen dan weet ik nu dat je er ook een quiche, salade, soep, smoothie (waarom?) of een heerlijke boerenkooltapenade van kan maken.
Wist je dat het woord tapenade van het Provençaalse woord tapéno, wat kappertje betekent,…. Kappertjes puree dus.

Boerenkooltapenade

Maken

Ingrediënten

150 gram boerenkool
2 grote tenen knoflook
100 gram olijven
1 eetlepel kappertjes
4 ansjovis vilets
+/- 5 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

Verhit wat olijfolie in een wok en laat de boerenkool al omscheppend slinkenJe kunt er of voor kiezen de knoflook in de pan uit te persen en mee te fruiten, maar je kan de knoflook ook rauw door de tapenade doen; uiteraard is de knoflooksmaak dan veel sterker.
Voeg 3 eetlepels water toe, laat de boerenkool in een paar minuten beetgaar worden en laat het vocht weer verdampen.
Doe de boerenkool over in de keukenmachine (met een goede staafmixer lukt het ook).
Voeg de olijven, kappertjes en de reepjes ansjovis toe en meng alles tot een grove tapenade waarin nog stukjes olijf zichtbaar zijn.
Roer wat virgin olijfolie door de boerenkooltapenade, liefst van goed kwaliteit, hoe lekkerder de olie hoe lekkerder de tapenade; hoeveelheid geheel naar eigen smaak.
Breng hem op smaak met peper.
Laat de tapenade minstens een uur staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Tapenade; wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan? Liever tapenade zonder boerenkool? Lees dan hier verder…→

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak