SPICY APPELCOMPOTE, VAN EKO APPELTJES

Laatst was ik op het landgoed De Olmenhorst om de appels voor deze spicy appelcompote te plukken. Ze produceren daar appels en peren met het EKO-keurmerk.
Over wat biologisch is en wat dat EKO-keurmerk inhoud, heeft De Olmenhorst een heel helder verhaal.“Concreet betekent biologische teelt dat we geen kunstmest, chemische middelen en gentechnologie gebruiken. Onkruid wordt niet platgespoten, maar gewoon gemaaid en geschoffeld. Ongedierte wordt bestreden met behulp van hun natuurlijke vijanden. Koolmezen eten bijvoorbeeld de rupsen, zweefvliegen eten bladluizen. Met nestkastjes en bloembedden worden dit soort helpers gelokt.”

Dat willen we toch allemaal, dat je bijtjes onbezonnen aan de bloesem kunnen lurken zonder dat ze bang hoeven te zijn dat hun hele volkje dood neervalt.
Dat je een hap van de appel kunt nemen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je voor eeuwig in slaap valt. Voor je het weet lig je in een glazen kist te wachten tot er een prins langs komt.
Een hap van de verkeerde appel en we worden met z’n allen het paradijs uit gezet.

Alle gekheid op een stokje, mijn voorkeur gaat uit naar een gifvrij, milieuvriendelijk appeltje. 
Voor ik helemaal in een soort Holly Hobbie verander….Ik denk dat het weer eens tijd is om de bloemetjes buiten te gaan zetten en to Spice up my life 😉

Ik wens jullie allen een spicy weekend!

Spicy Appelcompote

Maken

Ingrediënten

  • 500 g zoetzure appels
  • 2 el rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 2 steranijs
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 1 kruidnagel
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze

  • Schil en snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appelpartjes in blokjes.
  • Vijzel de peperkorrels en de steranijs fijn.
  • Schil met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Schil en rasp de gember fijn.
  • Voeg de suiker, het kaneelstokje, de gevijzelde specerijen, gember sinaasappelschil en het sap van de sinaasappel toe aan de pan met appels.
  • Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote. Mocht het nodig zijn dan kun je eventueel nog wat water toevoegen.
  • Verwijder het kaneelstokje, kruidnagel en de sinaasappelschillen.

Notes

*** Deze compote is zowel koud als warm lekker.
*** Compote is heerlijk bij rodekool, wild en verschillende kaassoorten. En natuurlijk is de compote ook lekker als nagerecht bij bijvoorbeeld flensjes, ijs of wentelteefjes.

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak