Still Life, Autumn/ Stilleven Herfs - Photography: © Gitta Polak www.tastyshot.nlVol verwachting stappen we de kale, lege, totaal sfeerloze, inclusief systeemplafond hotellobby in. Bij het raam staan twee lange gedekte tafels.
Aangezien er niemand is om ons te ontvangen; ga ik er gemakshalve vanuit dat de tafels voor het vegan event (zoals men dat tegenwoordig in goed Nederlands noemt) bedoeld zijn.
Voor de zekerheid ga ik toch op zoek naar de bediening. “Hallo, ik kom voor het vegan event” “wat is je naam” “Gitta” “oké.” Tot zover de ontvangst .
Dan maar terug naar de tafel en afwachten op wat komen gaat.
Je kunt zien dat iemand zijn best heeft gedaan op de tafelaankleding, maar helaas is dit jammerlijk mislukt. Met hier en daar een verlept bloemblaatje en  van die piep kleine papieren servetjes, die opgerold als bestekleggers moeten dienen. 

Via onze andere tafelgenoten vernemen we iets over een wijnarrangement.
Als de bediening komt, informeren we hiernaar. “uuuhhh een wat?….uuhhh arrangement??” “Wacht even hoor”…. En ze verdwijnt richting de bar. Bij terugkomst weet ze ons te vertellen dat ze niets weet van een arrangement, maar dat er inderdaad bij elke gang een wijn is uitgekozen en dat dat 15,- euro kost. Mijn gezelschap bestelt de bijpassende wijn en ik een Spa rood. Bij het inschenken van de wijn laten ze tot vier keer toe de fles aan mij zien en niet aan degene die de wijn drinkt… geen idee waarom. Ze weten ons te vertellen dat het witte wijn is, verder niets. Nou ben ik geen vinoloog maar zover gaat mijn kennis ook nog wel. Wat de wijn zelf betreft: zeer matig en wat smaak betreft niet passend bij de gerechten.
Als mijn tafelgenoot bij de nieuwe wijn vraagt om een schoon glas; reageert de bediening met “dat is helemaal niet nodig”…………………………………………WAT?!
Mijn tafelgenoot vond van wel, dus brengt ze, met haar hoofd waar de hele avond geen glimlachje van af kan, een schoon wijnglas. Wel het verkeerde (voor rode wijn) maar een kniesoor die daarop let.
Dat is overigens de enige interactie die zal plaatsvinden tussen ons en het bedienend personeel. Op het aan tafel opstapelen van de borden na. Er wordt de hele avond geen boe of ba gezegd. Hierop besluit ik, het ook maar bij die ene Spa rood te houden. De interactie is zelfs zo minimaal, dat ze vergeten het eerste gerecht te serveren aan mijn tafelgenoot.
Misschien dat ze dat tijdens het dessert probeerde goed te maken door hem zijn nagerecht 15 minuten eerder te serveren dan het mijne??

stilleven-herfst-06-2016Als we het dan toch over het systeem van uitserveren hebben…
Het idee van verplicht gezamenlijk aan een tafel eten (toch al helemaal niet mijn ding!) viel jammerlijk in het water, mede door dat het de keuken niet lukte de gerechtjes gelijktijdig uit te serveren. Tegen de tijd dat de laatste zijn bordje kreeg zat de eerste alweer een half uur naar een leeg bordje te staren. Dat terwijl ze toch ruimschoots de tijd hebben gehad, tussen elke gang moesten we ruim 45 minuten wachten. Lijkt mij tijd zat om je planning op orde te brengen.
last but not least, wat het eten aan pittigheid miste werd ruimschoots gecompenseerd door de pittige rekening.

Recept om zelf friet te bakken. Photography : © Gitta Polak www.tastyshot.nlAls afsluiting van deze bijzondere avond zijn we met een hongerklap en hoofdpijn van de slechte wijn, doorgefietst naar de snackbar. Patat is per slot van rekening ook hartstikke vegan!
Zelf friet bakken?  (klik hier)

Vegan eten is meer dan quinoa, chiazaad of linzen-prutjes en niet uitsluitend voor hipsters met een eetstoornis of geitenwollensokken. Tastyshot barst van de vegan recepten: rodekool met appeltjes bijvoorbeeld,  of pompoensoep, appelcompote, geroosterde aardappletjes uit de oven, gazpacho, zoete aardappelsoep stoofperen pompoenchutney enzovoorts. 
Ik wens iedereen een fijn veganistisch weekend