KONINGSDAG EN KONINKJES-CUPCAKES

Koningsdag, vraagt om iets koninklijks, zoals koninkjes-cupcakes; zomerkoninkjes-cupcakes welteverstaan.
Vorig jaar liet ik me inspireren door de Royal bleu cupcake, wie weet is dit het begin van een nieuwe traditie?
Wel ben ik met mijn zomerkoninkjes wat aan de optimistische kant. Aardbeien heten niet voor niets zomerkoninkjes; al zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar uit het buitenland of de kassen; het is van nature een echte zomerplant en op zijn best in juli en augustus. Nooit geweten dat de aardbei familie is van de roos. Er zijn meer dan 20 soorten, maar het meest geteelde ras in Nederland en België is: Elsanta…. dat je het maar weet 😉
Aardbeien bevatten veel vitamine C, op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Naast vitamine C bevatten ze ook foliumzuur, vitamine B11. Daarnaast zijn aardbeien een bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor de spieren. Op het moment van schrijven ben ik alweer ruim 2 weken geveld door iets waarvan de dokter niet weet of het een bronchitis of een longontsteking is. Aangezien tot dusver de antibiotica niet aanslaat, denk ik dat ik zo mijn rekwisieten ga opeten; misschien dat dat soelaas bied? Wie weet dat ik me dan snel weer fris en fruitig voel 😉
Fijne koningsdag allemaal!

Aardbeien Cupecakes

Maken

Ingrediënten
Serves: 12

    **Voor de cupecakes**

  • 45 ml volle melk
  • 3 grote eieren
  • 1 vanille stokje of 1 theel. vanille-essence
  • 170 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • 3/4 theel. bakpoeder
  • 1/4 theel. zout
  • 1 eetl aardbeienjam
  • 5 grote aardbeien

**Voor de roomkaasglazuur**

  • 170 gram roomkaas (bv Mon Chou)
  • 170 gram zachte roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetl aardbeienjam (zonder stukjes aardbei)

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 170C
  • Klop in een kom de melk, eieren, aardbeienjam en de vanille.
  • Meng de droge ingrediënten in een andere kom. (eventueel van een keukenmachine mocht je die gebruiken)
  • Voeg de boter en de helft van het eimengsel toe, met de mixer of keukenmachine op lage snelheid mengen.
  • Schraap de wand van de kom schoon.
  • Voeg de rest van het eimengsel toe en mix alles nog 1 a 2 minuten op hoge snelheid.
  • Snijd de aardbeien in kleine stukjes, laat goed uitlekken en meng door het beslag.
  • Bekleed vormpjes met papieren cakevormpjes.
  • Vul ze voor de helft tot twee derde met het beslag, afhankelijk van hoe bol je de cupcakes wilt hebben.
  • Bak de cupcakes 20 tot 30 minuten in de oven.
  • Als een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt zijn ze gaar/ klaar.
  • **roomkaasglazuur**

    • Als de Mon Chou, roomboter en jam op kamertemperatuur zijn, in een kom doen en met de handmixer of keukenmachine langzaam mixen.
    • Voeg al kloppend beetje voor beetje de poedersuiker toe.
    • Klop net zo lang tot dat het mengsel goed gemengd en romig is.
    • Zet minimaal 30 minuten in de koelkast voor je het gaat gebruiken.

    Notes

    *** Roomkaasglazuur kun je afgedekt in de koelkast ongeveer 6 dagen bewaren.
    *** Cupecakes kun je in een afgesloten bak buiten de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren; men zegt in de koelkast wel een week, maar daar heb ik geen ervaring mee. Geloof mij, hoe verser hoe lekkerder!

    Nog meer Koningsdag-cupcakes…
    Royal Blue Cupcakes en Oranje-Boven-cupcakes

    Tastyshot

    This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

    Website│Design by Gitta Polak