V IS VOOR VIS (ROODBAARS)

“Wat is er fijner dan na een hele dag schelpen zoeken, kastelen bouwen en spelen in de golven, een hapje eten op het strand”

Zittend met mijn voeten in het zand, mijn haren wapperend in de zilte wind en turend over de zee, komen er flarden mooie herinneringen van de dagjes strand uit mijn kinderjaren naar boven.
In de verte hoor ik de bel van de viskar, ik herinner mij hoe leuk en spannend ik dat als kind altijd vond. Want wat is er fijner dan na een hele dag schelpen zoeken, kastelen bouwen en spelen in de golven, een hapje eten op het strand en dat vind ik nu nog steeds pure verwennerij!
Dus deze week staat er vis op het menu.

Vis , in dit geval roodbaars, past prima bij een zwoele zomer avond.
Alhoewel, ik heb me laten vertellen dat roodbaars wordt gevangen in de buurt van IJsland en Groenland, dus zo’n zomers visje is het nou ook weer niet. Maar dat daar gelaten… Vis is lekker licht, past prima bij een zomerse salade of kan op de BBQ. En doet het behalve op het strand ook goed met een glas rosé en een avondzonnetje in de tuin.
Vandaar dat ik vanavond roodbaars maak, zoals ik het een tijdje geleden in keuken van Buitenkunst zag. (Voor degene die mijn Buitenkunst-verhalen hebben gemist zie hier  hier)

Chef Bas, van Buitenkunst, over Roodbaarsfilet uit de oven:
Vis in een pakketje voorkomt dat de vis uitdroogt en op deze manier blijven geur en smaak goed bewaard. Wat er verder in het pakketje gaat verschilt van keer tot keer. Denk aan verse groenten als wortel, venkel, prei, uien etc. Maar ook kappertjes en verse groene kruiden, olijven, tomaat, citroen. Een flinke klont boter helpt de vis sappig te houden. Pak de vis en boter met groenten en kruiden luchtdicht in,  bijvoorbeeld in aluminiumfolie, bakpapier of bananenblad, zorg dat er voldoende ruimte rond de vis overblijft voor de stoomontwikkeling, zodat het pakketje niet openscheurt. Doorgaans zal +/-15 minuten op 180C in de oven genoeg zijn om de vis te garen.

Op de foto: Hanneke Scholten, actrice en theatermaakster die ook nog eens lekker kan koken,  terwijl ze wild de venkel plukt … ik bedoel  de wilde venkel plukt, voor de garnering.

Voor ik weer de keuken in duik, denk ik dat ik eerst nog even de zee in duik. Ik wens jullie allen een zonnig weekend!

Nog meer zin in verhalen over zon, zee, strand en vis gekregen? Dan valt het verhaal over Biarritz met een recept van gefrituurde spiering misschien ook in de smaak?

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak